A hazaszeretetről és a hatalomról szólnak a HétFü-sorozat következő előadásai Szegeden

2019 december 03. kedd, 9:06

A MASZK Egyesület meghívására januárban Urbán András első budapesti rendezése, februárban Nagypál Gábor díjnyertes címszereplése lesz látható a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházának deszkáin. A különleges színházi csemegéket kedvelő színházrajongók már megválhatják belépőjegyeiket az előadásokra.

A MASZK Egyesület és a Szegedi Nemzeti Színház által közösen indított HétFü-sorozat izgalmas élményeket ígér 2020-ban is: januárban a Stúdió K, februárban a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház közös előadása érkezik Szegedre. Mindkét előadás 16 éven felülieknek szól. Az előadásokra jegyet váltani november 25-e hétfőtől lehet a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában és online.

SACRA HUNGARICA / Fotó: Doma Petra

STÚDIÓ K SZÍNHÁZ: SACRA HUNGARICA – a hazaszeretet színháza

A magyarsághoz, a nemzethez, a hazához és a nemzeti szimbólumokhoz való viszony és az általuk felvetett fontos kérdések állnak a Sacra Hungarica című előadás középpontjában, melyet január 20-án, 19 órától láthatnak a nézők. Urbán András első budapesti rendezése „a kis magyar valóság elviselhetetlen tükörképével szembesít”: egy független színházi társulat valahol Magyarországon rádöbben arra, hogy eddig téves úton járt, rosszul látta a dolgokat, és nyilvános vezeklésre adja a fejét. A bűn felismerésétől a megtisztulásig hosszú, rögös út vezet, és ez számos bonyodalomra ad okot..

Az alkotók történelmünk gazdag irodalmának egyes műveit vették alapul, de a végleges szövegkönyv a próbafolyamat alatti folyamatos művészeti párbeszéd, és az alkotók saját élményei alapján született meg, hiszen „A színész is érez, gondolkodik, tapasztal. Véleménye van. Az előadásban nem önmagát képviseli. Nem képvisel senkit és semmit. Játszik.” – vallja a rendező.

Az Urbán Andrástól megszokott módon ezúttal is az egyéni érzetek és a kanonizált művek kontrasztja teszi frissé és izgalmassá a produkciót, amely bebizonyítja, hogy „A hazával ápolt viszony, ha már odáig eljutunk, hogy egyáltalán gondolkodunk róla, és ez után az előadás után többé nem engedhetjük meg magunknak a nem gondolkodás luxusát, muszáj, hogy gyötrelmes, kételyekkel, fájdalommal és dühvel teli legyen. A magyarországi színházakban merőben ismeretlen hőfokon végrehajtott, életveszélyes küldetés garantáltan kiver majd néhány biztosítékot. ”, hiszen „összes előítéletünk és prekoncepciónk, rémálmaink és vágyaink vannak itt kihangosítva”.

A Szegeden már jól ismert Stúdió K Színház művészei, Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György és Spilák Lajos látható a színpadon ezen az estén.

Belépők 4900 és 3900 Ft-ért válthatóak az előadásra, online ide kattintva.

Macbeth / Fotó: Prokl Violetta

JÁSZAI MARI SZÍNHÁZ ÉS SZKÉNÉ SZÍNHÁZ: MACBETH

Gábor Miklós-díjas Macbeth-alakítással folytatódik a Hétfü-sorozat február 3-án. Idén ugyanis Nagypál Gábor, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház közös előadásában játszott címszerepéért kapta az elismerést, melyet minden évben a legjobb Shakespeare-alakításért ítélnek oda.

A Macbeth Szikszai Rémusz rendező felfogásában a lélek vívódásáról és nem a hatalom megszerzésének mechanizmusáról szól. A paradoxonok tragédiája ez, egy hatalmas szabadvers az emberi lélekről: ott van bennünk a jó mellett a rossz is, az érték mellett az értéktelen, a nagyvonalú mellett a kicsinyes. Az előadás középpontjában Lady Macbeth és Macbeth szerelme áll: két ember tökéletes belső köre. A Lady szerepében a Szegeden is népszerű Danis Lídiát láthatják a nézők. „Eszményi zsarnokpárost alkotnak ők ketten (…) Nagypál Gábor Macbethje sokat töpreng, és súlyos benső vívódások után szánja rá magát a döntő tettre; személyiségének ambivalenciáját, átváltozásait hűen tükrözi a markáns alakítás. Danis Lídia Lady Macbethje lágyan elomló nőiességből, érzéki szenvedélyből és kőkemény akaratból szőtt varázsos nőalak.” Lady Macbeth nem csak támogatja Macbeth-et, de szinte bele is taszítja a bűnbe, „Danis és Nagypál nem teszik szerethetővé ezt a két nagyon is emberi alakot, akik (főként Macbeth) minden határon túlmennek, de egymáshoz tartozásukat irigylésre méltóvá formázzák, elkerülhetetlen elszakadásuk így valódi dráma.”

Az előadásban a városhoz szintén ezer szállal kötődő Király Attila, valamint Figeczky Bence, Crespo Rodrigo, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Maróti Attila, Mikola Gergő, Pilnay Sára, Szakács Hajnalka és Crespo Antonio teremtik meg a királydráma vészjósló hátterét, egy olyan országot, ahol mindenki fél, ahol senki sem őszinte, ahol mindenki önmagát tartja a legtöbbre és érdekei szerint hajlik és dörgölőzik a hatalomhoz… A tatabányai társulat először bizonyíthatja Szegeden, „hogy az egyik legjobb formában lévő hazai színházi csapat (…) Minden figura pontos és erős, ahogy az összjáték sem kevésbé az.”

Belépők 5900 és 4900 Ft-ért válthatóak az előadásra, online ide kattintva.