Veszélyben a Váci Dunakanyar Színház – Közlemény

2019 december 06. péntek, 16:28

Mivel a város polgármestere úgy látja, hogy a színház 2020-as támogatását nem tudja biztosítani, elhalasztották Szerb Antal: VII. Olivér című darabjának olvasópróbáját.

A Váci Dunakanyar Színház közleménye:

Nagyon súlyos döntést kellett meghoznunk a jelenleg fennálló körülmények között. A következő premierre tűzött darabunkat, Szerb Antal: VII. Olivér olvasópróbáját kénytelenek vagyunk elhalasztani, ez által veszélybe kerülhet az előadás bemutatása is.

Kénytelenek vagyunk elhalasztani a következő bemutatónk, Szerb Antal: VII. Olivér mára tervezett olvasópróbáját, ezáltal veszélybe kerül az előadás bemutatása is.

Azért kellett meghozni ezt a súlyos döntést, mert többszöri egyeztetés után sem kaptunk választ a fenntartónktól, Vác Város Önkormányzatától, hogy mi a céljuk a színházzal, számíthatunk-e a támogatásukra a 2020-as évben.

Az egyetlen dolog, amire jelenleg támaszkodni tudunk, Polgármester Asszony Facebook posztja, amelyben arról ír, hogy úgy látja, a színház támogatását jövőre nem tudja biztosítani.

Többször is tájékoztattuk a város vezetését, hogy a 40 millió forintos önkormányzati támogatás megvonásával, a színház jogszabály szerint elesik az 50 millió forintos normatív állami támogatástól, ami véleményünk szerint további pályázati lehetőségeinket is negatívan befolyásolhatja.

A bizonytalanság ebben a pillanatban a próbafolyamatot érinti, de amennyiben megvonják az önkormányzati támogatást, meghiúsulna a bemutató, az felborítja a 2019/2020-as évadtervünket, veszélybe sodorja a kiemelt státusz megtartását, a saját társulat alapítását, sőt a színház fennmaradását is.

A jelenlegi bizonytalan helyzet először közvetlenül a következő bemutatónkat érinti.

Egy saját előadás létrehozása a színművészek és az alkotók felkérésén túl, már jóval a próbafolyamat előtt megkezdődik. Zakariás Zalán rendező és Bereczki Ágota dramaturg hosszú ideje dolgozott azon, hogy Szerb Antal művét kifejezetten a Váci Dunakanyar Színház színpadára adaptálja. Ahhoz, hogy a bemutató a jövő év elején létrejöhessen, már most el kellett volna kezdenünk a próbákat.

Az esetlegesen meghiúsuló bemutató leginkább a nézőket károsíthatja meg, akik már hónapokkal ezelőtt bérletet váltottak az előadásra. Köszönjük nekik az eddigi bizalmat, a helyzet rendezéséig megértésüket és türelmüket, valamint további támogatásukat kérjük.

Őszintén reméljük, hogy a fenntartó részéről a kommunikáció hiánya csak átmeneti. Bízunk abban, hogy a városvezetés számára fontos, hogy legyen a településnek színháza.

Amennyiben két héten belül el tudjuk kezdeni a próbafolyamatot, a fent vázolt negatív következmények elkerülhetővé válnak, erre való tekintettel várjuk a tisztelt képviselő-testület mihamarabbi megnyugtató tájékoztatását a színház jövőjét illetően.