Szöktetés a szerájból – Juronics Tamás rendezését mutatta be a Coopera

2019 december 07. szombat, 12:26

A Coopera 2019/2020-as évadának bemutatója Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című háromfelvonásos vígoperája.

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A premiert a debreceni Csokonai Színházban tartották december 6-án.

Fotó: Máthé András

A Coopera harmadik éve hív életre operaelőadásokat, céljuk ezzel az operajátszás népszerűsítése, minőségi előadások létrehozása, Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. A cél, hogy a nem budapesti közönség is olyan operaelőadások, olyan alkotók munkájának részese legyen, amelyet egy-egy színház egyedül nem, vagy nagyon nehezen tudna színpadra vinni, ám az együttműködésnek köszönhetően ez sokkal könnyebbé válik.

„Nincs szükségünk fölösleges kompromisszumokra. Talán ez a legfontosabb tanulsága a Cooperával való együttműködésünknek – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. Ha operát szeretne színre vinni egy vidéki színház, gazdasági, logisztikai szempontból is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerül a Cooperával társulva, mintha önerőből próbálna saját, a műfaj iránti elkötelezettségének és a nemzeti státusz elvárásainak megfelelni. A debreceni színház, a győri és a szegedi színházakkal mint koprodukciós partnerekkel karöltve már tavaly, a Figaro házassága kapcsán felismerte ezeket az előnyöket, hisz mindannyiunk közös vágya, hogy nézőink minőségi zenei élményekkel gazdagodhassanak.”

Az idei évadban – Rossini A sevillai borbély és Mozart Figaro házassága című művei után – az osztrák, bécsi klasszicista zseni egy újabb, ritkábban játszott művét, a Szöktetés a szerájból című vígoperát viszik színpadra. Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere a darabválasztásról így nyilatkozott: „Már maga az aktuális bemutató kiválasztása is a Coopera legfőbb elve mentén születik meg, ez egy közös döntés az együttműködő színházakkal, az alkotókról, a főbb szereplőkről is így határozunk. Ez egy komplex feladat, szenzitív kérdés, olyan művet találni, ami minden színház évadába illeszkedni tud.”

Fotó: Máthé András

A bemutató különlegessége, hogy Mozart művét ebben formában először láthatja a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében még senki nem mutatta be. A darab látványvilágát Cziegler Balázs álmodta meg, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás, aki így fogalmazta meg a darab számára legfontosabb üzenetét: “A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

A december 6-i premieren a Liszt-díjas Kolonits Klára, a Jászai-díjas Mertz Tibor, László Boldizsár, Nánási Helga, Cseh Antal és Laki Péter léptek színpadra, de a közönség találkozhat majd – többek között – a debreceni származású Rendes Ágnessel is Konstanze szerepében, vagy Balczó Péterrel és Lengyel Ferenccel is.

Fotó: Máthé András

Kolonits Klára, aki számára a darab nem ismeretlen, a következőképp nyilatkozott: „A Szöktetés a szerájból Konstanzája már énekelt szerepem, de ebben a rendezésben teljesen újjászületett bennem a figura. Juronics Tamás a mai korba helyezte a történetet, de mindezt finomsággal és érzékenységgel tette, teljesen harmóniában az eredeti történettel, kicsit felerősítve a konfliktus lelki mozgatórugóit. Mindezt megfűszerezte egy rendkívül hatásos díszlettel Cziegler Balázs, amiben a szereplők mozgatásra hihetetlenül dinamikus. Ez nagyon nagy fizikai odafigyelést igényel az énekesek részéről, de úgy érzem, hogy ez a fegyelem meghálálja magát, és egy sokkal feszesebb, sokkal drámaibb előadás született így. Egyszerre van az előadásban jelen a vígoperai elem és a lélektani dráma. Számomra ez teljesen unikális, és nagyon boldogan vettem részt a próbafolyamatban.”

Mozart vígoperája a singspielre jellemző elemeket is tartalmaz, így kiemelt szerepet kap a próza, a bemutatón színpadra lépő Jászai-díjas Mertz Tibornak ez az első ilyen szerepe: „Nagyszerű dolog operával foglalkozni! Ez az élmény számomra igazán reveláció! Mindenki mással ellentétben először dolgozom ebben a műfajban. Egyrészt egészen különleges színészi munka, hogy a zene mindent meghatároz. Tempót, érzelmeket, és ezek változásait. Másrészt nagy ajándék közvetlen közelről hallgatni ezeket a csodálatos énekeseket.”

A Coopera által életre hívott operaelőadások sajátossága, hogy a különböző színházak saját együtteseiket, karaikat bevonják közreműködőként, így Debrecenben a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában csendülnek majd fel Mozart dallamai. Somogyi-Tóth Dániel, a Csokonai Színház zeneigazgatója, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője elmondta: „A Coopera produkcióinak első pillanattól támogatói vagyunk a Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok részéről egyaránt, hiszen kiemelten fontosnak tartjuk a Budapesten kívüli Magyarország operai műhelyeinek fejlesztését. Több remek produkció után különösen várjuk a Szöktetés bemutatóját, mert meggyőződésem, hogy Juronics Tamás sodró erejű rendezése magával fogja ragadni a debreceni közönséget.”

Forrás: László Boldizsár fb-oldala

Az előadás Debrecenben a 6-i előadáson kívül még december 7-én és 9-én nézhető meg, 2020 februárjában Győrbe költözik, majd a 2020/2021-es év elején a Szegedi Nemzeti Színházban állítják színpadra.

Szereplők: Lengyel Ferenc / Mertz Tibor, Kolonits Klára / Rendes Ágnes, Nánási Helga / Zábrádi Annamária, Balczó Péter / László Boldizsár, Laki Péter / Szerekován János, Cseh Antal / Kovács István. Közreműködik: a Kodály Filharmonikusok Debrecen, valamint a Csokonai Színház Énekkara.

Díszlettervező: Cziegler Balázs. Díszletkivitelező: Tóth Kázmér. Jelmeztervező: Jeremias Design Studio. Magyar szöveg: Romhányi Ágnes (Hevesi Sándor fordításának felhasználásával). Ügyelő: Horváth Ágnes. Súgó: Dihen Viktória. Rendezőasszisztens: Laczó Zsuzsa. Korrepetítor: Mazalin Wanda. Karigazgató: Gyülvészi Péter. Játékmester: Tóth Erika és Magyar György. Zenei vezető: Somogyi-Tóth Dániel. Rendező: Juronics Tamás. Producer: Dr. Vadász Dániel.