Haragossziget – Ál-dokumentarista történet a szombathelyi színházban

2019 december 18. szerda, 15:46

December 15-én mutatta be a szombathelyi színház Lőrinczy Attila Haragossziget című darabját. Az ál-dokumentarista történet egy családi tragédiát dolgoz fel.

Ajánló a darab elé:

Generációkon át egymásra rakodó és átörökített traumák, frusztrációk és szabadulásvágyak. Némaságok és artikulálatlan dührohamok, bántalmazók és bántalmazottak oda-vissza…Látszólag konszolidált, már-már jólétben élő fiatalok jutnak el odáig, hogy – jószerivel az ógörög sorstragédiák mintázata szerint – elkövessék a legsúlyosabb bűnt, az anyagyilkosságot.

Fotó: Mészáros Zsolt

Egy tizenhat éves gimnazista lány, Stuci, tizenkilenc éves barátja, Zsomer, valamint a lány anyjának, Erikának, az ötvennégy éves könyvtárosnőnek keresztbe szerkesztett monológjai nyomán sejlenek fel a családi tragédia körülményei és motívumai…

Fotó: Mészáros Zsolt

Magyarországon a kétezres években meghökkentően sok, kamaszok által elkövetett szülőgyilkosság történt. Az European Theatre Convention Young Europe III. „Age of Rage” című koprodukciós projektje kapcsán ezt a jelenséget találták a legdrámaibbnak, amit fontos a színház eszközeivel is bemutatni.

Fotó: Mészáros Zsolt

A valós esetek alapos tanulmányozása után egy fiktív, ál-dokumentarista történetet alkottak, amelyben szándékosan kerülték az olyan kézenfekvő indítékokat, mint a nincstelenség, a drogfüggőség, vagy a súlyos pszichiátriai terheltség.

Fotó: Mészáros Zsolt

A Weöres Sándor Színház az ETC (Európai Színházi Konvenció) keretén belül a YOUNG EUROPE III. programban kétéves, nemzetközi együttműködésben vesz részt a berlini Deutsches Theaterrel és az amszterdami De Toneelmakerij-jal. A kutatási alapú színházi projekt neve: Age of rage.

Fotó: Mészáros Zsolt

Lőrinczy Attila: Haragossziget

Erika, könyvtárosnő / Németh Judit
Stuci, a lánya, Zsomer szerelme / Nagy-Bakonyi Boglárka
Zsomer, Stuci barátja / Kenderes Csaba

Fotó: Mészáros Zsolt

Fordító: Lengyel Anna. Dramaturg: Réthly Attila. Súgó: Jenei Ágnes. Kellék: Takács Viktória. Fény/Hang: Simon Ottó, Németh Tibor. Videó/Fotó: Kaczmarski Ágnes, Mészáros Zsolt. Jelmez: Varga Alexandra. Díszlet: Réthly Attila, Réthly Kamilla. Rendezőasszisztens, ügyelő: Pados Bernát. Rendező: Réthly Attila.