Francia rúdugrás – Mohácsi István darabja a Jászai Mari Színházban

2019 december 19. csütörtök, 7:00

A Jászai Mari Színház 2019/2020-es évadának negyedik bemutatóját november 29-én tartották. Mohácsi István Francia rúdugrás című szextettjét Crespo Rodrigo állította színpadra.

Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Lapis Erika / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Ajánló a darab elé:

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit.” ( Karinthy Frigyes)

A Francia rúdugrásban három nő és három férfi van egymás mellett, alatt, felett, előtt, mögött, minden elképzelhető formációban. Összegabalyodva egymással, magukat és a boldogságot keresve.

Lapis Erika, Kardos Róbert / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

A boldogság eléréséhez azonban sokat kell dolgozni, mint egy igazi francia desszerthez, ami kívülről habkönnyű, aromás és csábító. Hőseink mindent megtesznek, hogy megtalálják a receptet ebben a szellemes, frivol, sikamlós és pikáns komédiában.

És még az is kiderül, hogy mi is az a francia rúdugrás…

Lapis Erika, Bakonyi Csilla, Kardos Róbert / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Crespo Rodrigo rendező az előadásról:

„Mohácsi István Francia rúdugrása nem ismeretlen a Jászai nézői számára – igaz, eddig más formában találkozhattak vele. Évekkel ezelőtt elindítottuk az Antré-estek című felolvasószínházi sorozatunkat, amelynek keretében ezt a darabot is előadtuk, méghozzá akkora sikerrel, hogy az első előadás óta minden évben egyszer, december 30-án műsorra tűzzük.

Szakács Hajnalka, Honti György / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Folyamatosak voltak a nézői megkeresések, hogy ne „csak” felolvasószínházi, hanem hagyományos előadásként is csináljuk meg ezt a pajzán darabot, így a nyomásnak engedve, bérleten kívül, felvettük az új évad bemutatói közé.

Lapis Erika, Crespo Rodrigo / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

A darab műfaji megjelölése „szextett két részben”, ami többféleképpen olvasható. Egyrészt arra utal, hogy hatan szerepelnek benne – három férfi és három nő –, másrészt azt is sejteti, hogy egy huncut, 18 éven felülieknek szánt, szókimondó, de nem vulgáris darabról van szó.

Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

A Francia rúdugrás egy komédia, amely nagy mértékben épít a francia iskolára, főleg Feydeau-ra, de mintha lenne benne egy csipetnyi Molnár Ferenc, egy kis Rejtő… Mindezt pedig a szerzőnek pontosan sikerült átültetnie a mai világra: sitcom-szerűen pörög a történet, egyetlen másodpercre sem hagyja nyugodni a nézőt.

Kardos Róbert, Szakács Hajnalka / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Olyan problémák jelennek itt meg a szexualitással, az egymásra unással, az egymásra szánt idő hiányával kapcsolatban, amelyekben nagyon sok pár magára ismerhet. Súlyos drámát is lehetne írni ezekből a helyzetekből, a szerző mégis úgy csűri-csavarja őket, hogy nem lefelé, hanem felfelé görbül tőlük a szánk. Szeretném, ha a „francia rúdugrásról” – aminek a jelentését most még nem árulnám el – a nevetéstől és a pajzán történettől kipirulva jönnének ki a nézők a darab végén a Kamaraszínházból.

Kardos Róbert, Lapis Erika, Crespo Rodrigo, Bakonyi Csilla, Honti György / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Bár rendezőként jegyzem az előadást, inkább játékmesterként tekintek magamra, mivel közös munka lesz a társulattal – a felolvasószínházi előadást is így csináltuk. Természetesen beépítjük a darabba a korábbi tapasztalatainkat, de mégis nagyon más lesz díszletek között, kézben tartott példány nélkül előadni ezt a történetet. Kíváncsian várjuk, milyen lesz így találkozni a nézőkkel.”

Lapis Erika, Bakonyi Csilla / Francia rúdugrás / Fotó: Jászai Mari Színház

Szereplők: Bakonyi Csilla, Lapis Erika, Szakács Hajnalka, Crespo Rodrigo, Honti György, Kardos Róbert.

Ügyelő: Frank Viktor. Rendezőasszisztens, súgó: Modla Marietta. Díszlet: Szvatek Péter. Jelmez: Kárpáti Enikő. Rendező: Crespo Rodrigo.