Jordán Tamás: “Teljes bizonytalanságban vagyunk”

2019 december 19. csütörtök, 9:05

A Hit Rádió Gyújtópont című műsorának vendége volt Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, aki az új kulturális törvényről és a színházi zaklatásokról is beszélt.

A direktor az új színházi törvényről elmondta, már szóbeszéd tárgya volt, lehetett tudni, hogy vannak előkészületek. “Engem mélységesen elkeserít, és többször elhangzott, hogy a Gothár-ügy miatt vált szükségessé az új törvény meghozása. A Gothár-ügy kirobbanása előtt már egy hónappal jöttek hírek arról, hogy készülnek a színházi törvény megváltoztatására” – számolt be Jordán Tamás.

“Nem azt mondanám, hogy rossz a törvény, hanem inkább azt, hogy nem jó, mert a kettő nem fedi egymást. Nagyon helyes az a törekvés, hogy a pénzosztás mindig igazságos módon történjék, és ez a törvény igyekszik szabályozni azt, hogy a pénzek felett a Nemzeti Kulturális Tanács fog rendelkezni. (…) Eddig is emberek döntöttek, de kik azok az emberek? Az nem mindegy, mert sajnos a politikának nagyon erős szerepe van mindenben. (…) A Nemzeti Kulturális Alapnál például szakkollégiumok voltak. Természetesen ezek összetétele alapvetően függ a minisztériumtól, de azt lehetett hinni legalábbis, hogy a képzőművészek pénzét képzőművész szakemberek döntötték el” – mondta a szombathelyi teátrum igazgatója.

“Ami a központi támogatást illeti, nem panaszkodhatunk, az elmúlt években nagyjából ugyanazt az összeget kaptuk meg. Most pályázni kell arra a pénzre, ami eddig automatikusan, ha nem is járt, de jutott a színháznak (…) Teljes bizonytalanságban vagyunk. Úgy tudom, majd három évre kötnek megállapodást, de hogy milyen összegre, azt nem tudjuk. Tehát mi örülhetünk annak, hogy van egy mindenre odafigyelő, mindent szabályozó színházi törvény, de mivel a részleteiről nincs információ, szorongással várjuk, hogy milyen megállapodások születnek” – mutatott rá Jordán Tamás.