Coco Chanel életéről készült táncelőadás érkezik Sopronba

2019 december 26. csütörtök, 8:52

Az örök, páratlanul elegáns nő titokzatos legendája, életének mítosza, egy asszony illata elevenedik meg a tánc nyelvén Mythos Coco címmel a St. Pölten-i Europaballett előadásában február 26-án és 27-én a Soproni Petőfi Színházban.

Mythos Coco / Fotó: Europabalett

A szervezők ajánlója:

A világ egyetlen divattervezőjeként, a parfümök királynőjeként Coco Chanel bekerült a Time–100 Persons of the Century listájára, ami az évszázad legmeghatározóbb neveiből állt. Olyan sztárok mellett szerepelt, mint Louis Armstrong, Charlie Chaplin, The Beatles, Marlon Brando, Le Corbusier és Bob Dylan. Az örök, páratlanul elegáns nő titokzatos legendája, életének mítosza, egy asszony illata elevenedik meg a tánc nyelvén Mythos Coco címmel látványos, nagyszabású produkcióban a St. Pölten-i Europaballett előadásában, Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező irányításával február 26-án és 27-én este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban.

Minden idők egyik legnagyobb hatású divattervezője, aki megelőzve korát stílusával utat mutatott a hölgyeknek. Megteremtve a szépség, az elegancia, az egyediség utánozhatatlan egységét és hatását. Ruháit, kalapjait imádták Európában, de Amerikában is. Parfümje gazdagságot hozott számára, nevét a szerencseszámáról az ötösről kapta. Nem meglepő, hogy az illatot ötödik hó ötödikén mutatta be a nagyközönségnek. Coco Chanel szenvedélyes, viharos szerelmeket sem nélkülöző kalandos életéről könyv készült, történetét musicalben is megörökítették: Katharine Heburn játszotta egy ideig a főszerepet. Legendája már életében kialakult. Követi őt halála után is.

A Sopron Balett és St. Pölten-i Europaballett között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően érkezik most az osztrák fél a legújabb produkciójukkal Sopronba. A Szving meg a tangó után a Stabat Mater című készülő táncműhöz szintén érkeznek a szomszédos országból szereplők a leghűségesebb város teátrumába jövő év elején.

Mythos Coco / Fotó: Europabalett

Peter Breuer azon kevés német származású balett táncosok egyike, aki nemzetközi mércével is kiemelkedő karriert futott be. A hatvanas évek kezdetétől mértékadó formálója volt a német tánc területének, koreográfusokat inspirált, példaképévé vált az őt követő generációknak. Nemzetközi szólista karrierje a London Festival Balett tagjaként indult útjára 1973–ban, de mellette egyidejűleg tagja volt düsseldorfi, berlini, müncheni balettegyütteseknek is. A világ számos pontján turnézott. Később az American Ballet Theatreben és a milánói Ballett des Teatro alla Scalaban táncolt.

A művész visszavonulása után a Bajor Állami Operában, a Rajnai Német Operában, a Berlini Állami Operában és a Budapesti Állami Operában állított színpadra koreográfiákat. A kilencvenes évek elején a salzburgi Tartományi Színház Balett igazgatója és koreográfusa lett. Ebben az időszakban az Orpheus és Eurydike és a Peer Gynt is szerepelt a munkái között. Olyan ősbemutatók fűződnek a nevéhez, mint Medea, Bolero, Tschaikowsky, Marilyn. Majd 2014–ben a saját forgatókönyve alapján a Hattyúk Tavát, a Diótörőt, vagy éppen a Mythos Cocot álmodta színpadra.

Peter Breuer mint a Salzburg Balett vezetője mára – 25 év után – művészeti tanácsadó szerepkörbe vonult vissza, de a színházi világban továbbra is koreográfusi munkák fémjelzik a nevét. Életútja pedig a továbbiakban beteljesedett egy társulattal, melyre a legsikeresebb koreográfiáit szabta: a nemzetközi összetételű St. Pölten-i Europaballettból Michael Fichtenbaum vezetésével megalapította a „Breuer Ballett Salzburgot.”

Mythos Coco / Fotó: Europabalett

A történet motívumai:

Amikor Coco Chanel 1954–ben Salzburgban üdült, egy fiatal liftes fiú népviseleti felöltője (kabátja) inspirálta a legismertebb Chanel-ruhadarab, a klasszikus Chanel kosztümkabát megalkotására. Legalábbis a márka legendája szerint, mely történet illik Coco Chanel azon fáradozásai sorába, mellyel már életében a saját mítoszát kívánta felépíteni.

1909-ben Párizsban alapított egy kalapszalont a korán árvaságra jutott „Gabrielle” Coco Chanel , aki a származásával kapcsolatban mindig újabb és újabb történetekkel rukkolt elő a nyilvánosság számára. Ebben az időben csak magának és barátnőinek tervezett ruhákat. Ami számára fontos volt a divatban: az egyenes szabás és a kényelmes, természetes viselet.

Levágatta a haját, nadrágot viselt, ami abban az időben forradalmi tettnek számított – de a siker is rátalált: 1915–ben megnyitotta első saját divatházát, és a 20 -as években már értelmiségiek, művészek, gazdag iparmágnások illusztris köreiben mozgott. Barátságot ápolt Igor Sztravinszkijjal, Jean Cocteau-val, és Pablo Picassóval is. Westminster hercegén keresztül bejutott a legmagasabb szintű angol társasági körökbe, s Winston Churchill és Windsor hercege is a baráti társaságához tartozott. A 30–as évek elején a Hotel Ritz egy luxus lakosztályában lakott, és 4000 alkalmazottja volt.

Coco Chanel számos szerelmi viszonyba keveredett. Különösen bizarr Hans Günther von Dincklagéval, a német diplomatával folytatott kapcsolata, aki a német birodalmi titkosszolgálat főhívatalának különleges megbízottja volt Franciaországban. Chanelnek, mint az F–7124-es ügynöknek, a „Modellhut” akcióban állítólag Winston Churchillt kellett volna meggyőznie, hogy a németekkel a háború befejezéséről tárgyaljon. Hogy pontosan mi történt egykor, a Divatház mai álláspontja szerint – Coco Chanel szellemiségét követve – „minden kétséget kizáróan egy misztérium marad”.