Évatár – Fodrásztári pillanatok a zalaegerszegi színházban

2019 december 26. csütörtök, 7:47

Két Éva birodalma a Hevesi Sándor Színház fodrásztára, amit egymás közt csak Évatárnak hívnak.

A tárvezető Tubolyné Kocsis Évával és fodrász kolléganőjével, Boronyákné Tamás Évával a műhelyükben találkozott a zaol.hu.

Fotó: zaol.hu

A két Éva egy pillanatra sem állhat meg a Zrínyi 1566 című rock musicalre készülve. A táncos lányok hajába póthajakat, szalagokat varázsolnak, masnikat kötnek a copfok végére, igazítják olyanra, amilyent a török korban hordhattak a fiatal lányok, asszonyok. Illetve, amilyent ebbe a darabba beleálmodott Molnár Gabriella jelmeztervező.

“Általában már az elején elmondja a rendező és a jelmeztervező, hogy milyennek képzelik a szereplőket, s ez kiterjed a hajviseletre is. Van anyagbeszerzőnk, aki megvásárolja a szükséges holmikat, mi pedig igyekszünk megvalósítani az elképzeléseket. Hogy ez mennyire sikerült az az első jelmezes és maszkos próbán derül ki, aztán jönnek a finom igazítások. A Zrínyi egy középkori darab, elsősorban a hölgyek hajával van benne több dolgunk. A két nagyasszony, Zrínyi felsége, akit Debrei Zsuzsanna alakít és Nádasdy nádor özvegye, akit Jurina Beáta játszik parókát visel. A parókákat is olyanra kellett fésülni, hogy korhűk, s látványosak legyenek, mutassanak a néző számára” – mesélte Kocsis Éva tárvezető.

“Vállalkozóként dolgoztam, sőt még most is besegítek a volt munkahelyemen, de az itteni munka egészen más, mint a fodrászüzletbeli tennivaló. Azt is mondhatnám, hogy ide akár az utcáról is bekerülhet valaki, mert mindent elölről kell megtanulnia. Itt nem az számít, hogy az ember ismeri-e az aktuális frizura divatot, mert lehet, hogy az 1800-as évekbe kell visszamennünk, vagy mint most, a török korba. Harmadik évadomat dolgozom a színházban, de még mindig kell kérdeznem az Évától, mert rendre felmerülnek új megoldandó dolgok – árulta el Tamás Éva.

Forrás: zaol.hu