Equus – Zsótér Sándor ismét Szombathelyen rendez

2019 december 27. péntek, 7:00

Peter Shaffer darabját január 31-én mutatja be a Weöres Sándor Színház Major Erik, Jordán Tamás és Vlahovics Edit szereplésével.

Fotók: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Ajánló a darab elé:

Sir Peter Levin Shaffer (1926 –2016) angol író, drámaíró. Világszerte játszott, igazi sikerdarabokat írt. Legismertebbek a Black Comedy (Játék a sötétben), az Equus és az Amadeus.

Az Equust 1973-ban írta. Pár évvel előtte valaki megemlített neki egy horrorisztikus bűntényt: egy 17 éves fiú egyetlen éjszaka megvakított 6 lovat. Mást nem tudott róla. Sem az emberekről, sem a körülményekről.

Shaffer próbálta kitalálni, valahogy érthetővé tenni az érthetetlent. A darabban egy bírónő próbálja megmenteni a fiút az életfogytiglani börtöntől, és pszichiáter barátjához fordul segítségért. Feladata: visszavezetni a fiút a normális életbe.

Martin Dysartnak sikerül közelebb férkőznie Alanhez. Jó úton halad, de elbizonytalanodik. Mert mi a normális? A körülötte lévők normális élete sivár, örömtelen, a sajátját is ideértve. Mi abban a jó? Mit tud szembeállítani Alan képzeletvilágával, szenvedélyességével?

Beszámoló az olvasópróbáról:

“De nem csak új fordítás készült: Ungár Júlia dramaturg közreműködésével született meg az új példány, amelyben a szereplők konstellációja is változott. Az a tény, hogy Zsótér Sándor mindössze három színészre bízza a drámát, szintén a „keményítéshez” tartozik. Ahogyan az olvasópróbán mondja: olyan ez, mint egy Euripidész-drámában – ő is három színésszel dolgozott. (A kulturális emlékezetnek pedig különben is jut szerep az Equus-ban.) Euripidész pedig a „legmodernebb” a nagy ókori triászban, az ember mélyére látott.

Van tehát Martin, a pszichiáter – Jordán Tamás –, van Alan, a fiú – Major Erik – és van Eszter, a bírónő – Vlahovics Edit. Aki néha Jillként, máskor Doraként szólal meg. Alan a saját apját is eljátssza. Frank mondja: „Senki se nevet, ugye, doktor.” És van egy szereplő, akit Zsótér Sándor egyszerűen „kinyírt”. Nincs rá szüksége. (A plusz szereplők csak oldanák az alapfeszültséget, elmosnák az alapdráma kontúrjait.)” /vaol.hu/

Játsszák: Major Erik e.h., Jordán Tamás, Vlahovics Edit.

Fordította: Ambrus Mária és Zsótér Sándor. Díszlettervező: Ambrus Mária. Jelmeztervező: Benedek Mari. Dramaturg: Ungár Júlia. Súgó: Papp-Ionescu Dóra. Ügyelő: Móri Csaba. Rendezőasszisztens: M.Kapornaki Rita, Katona Mária. Rendező: Zsótér Sándor.

Bemutató: 2020. január 31. 19 óra, Márkus Emília terem