Velekei László: “A legfontosabb, hogy a hivatástudatot át tudjuk örökíteni”

2019 december 29. vasárnap, 9:45

28 év után átadja a stafétát Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Utódjának a társulat művészeti vezetőjét szeretné. Velekei Lászlót a kultura.hu kérdezte.

A kultura.hu cikkéből:

“A siker számomra az, hogy amikor Miskolcon az egriekkel közösen készítettem egy verziót az Anna Kareninára, a Győri Balett művészei eljöttek és megnézték. A mostani bemutatómra pedig – egy teljesen más Anna Kareninára – három évvel később a miskolciak jöttek el megnézni. Emberileg és szakmailag ez számomra a siker” – szögezte le a koreográfus.

Velekei László / Fotó: gyoribalett.hu

“Így negyven fölött értettem meg, hogy a pályámon minden az alkotóművészet felé vitt. Az alkotás a személyiségem része lett, táncosaim az életem részévé váltak. Nem véletlenül egyedi minden darabom, és kifejezetten adott táncosnak szól egy-egy szerep. Valahol legbelül én is az vagyok, tudom és érzem őket. Ez egy gyönyörű szakma. A legfontosabb, hogy a hivatástudatot át tudjuk örökíteni. A tánc csoda. Szerencsések vagyunk, hogy közösen valósíthatunk meg egy álmot, és azt a közönségnek megmutathatjuk” – hangsúlyozta Velekei László.

Kiss János azt mondta, nem pályázik jövőre a Győri Balett igazgatói székére, azt Velekei Lászlónak szeretné átadni. Arra a kérdésre, hogy pályázik-e, így válaszolt: “Igen. Ha a saját ambíciómat nézem, akkor most vagyok leginkább a helyemen. Szeretek alkotni, a táncosokkal lenni. Az igazgatói poszt ennél picit szárazabb és magányosabb is. Viszont vannak álmaim, amelyekben hiszek, és azt látom, azok a művészek, akik jelenleg a Győri Balett tagjai, ugyanígy éreznek. Kötelességem erősnek lenni és harcolni azért, hogy ezek megvalósulhassanak.”

A teljes interjú itt olvasható.