“Minden társulatot meg kell hódítani” – Bodor Johanna válaszolt

2020 január 03. péntek, 7:42

Szegeden táncolt 1989 és 1993 között, most pedig koreográfusként tért vissza a városba. Bodor Johannát a delmagyar.hu kérdezte.

A delmagyar.hu cikkéből:

Bodor Johanna azt szeretné, ha a gyerekek látnák: egy előadás mögött komoly munka áll, amit élvezet csinálni. Most a Valahol Európában koreográfusaként kell a szegedi társulattal és 40 gyerekkel megbirkóznia. Örül, hogy a darabbal, mint alkotó, még nem találkozott. A csapattal is szeret együtt dolgozni, vagyis a rendezővel, Szőcs Arturral, illetve a díszlet- és jelmeztervezőkkel, Árvai Györggyel és Szűcs Edittel. “Mi egy nyelvet beszélünk, szigorúak vagyunk magunkhoz. Tiszteljük egymást és a másik munkáját” – hangsúlyozta Bodor Johanna.

Fotó: Mészáros Zsolt

Alapelve: minden társulatot meg kell hódítani. “Meg kell érdemelni a bizalmat és a tiszteletet. Ez azonban más, ha gyerekekkel dolgozik együtt az ember, mint most, ebben a darabban. Nincs bennük maszkrendszer, nem tudnak még furfangosak lenni. Csibészek persze, igen. Gyorsan megkapom tőlük a reakciókat, rögtön visszajeleznek. Nem egy gügyögő, édes, cuki néni akartam lenni, hanem olyan, aki komolyan veszi őket. Nem gondolom azt, hogy mert felnőtt vagyok, és értek a szakmámhoz, ezért bármihez is jogom lenne velük szemben. Talán annyihoz, hogy kinyissam azt a kaput, amelyen keresztül meglátják, hogy a színpadon látott darab mögött mennyi munka van. Azt a munkát viszont szeretni is kell, és lehet is. Szeretet, szigor és a tisztelet ötvözete folyamatosan váltakozik a próbákon bennem. Az én felelősségem, hogy milyen élményekkel mennek haza a gyerekek” – fejtette ki a koreográfus.

“A társulat tagjai példát mutatnak a kicsiknek, okoskodás nélkül. Segítenek nekik, anélkül, hogy lenyomnák őket. Nekem itt az a feladatom, hogy az adott körülmények között a legjobbat hozzam. A körülményekhez tartozik a színészek életkora, a nyitottság, a mozgáskultúrájuk. Sokan úgy fogalmaznak, hogy ezek olykor akadályok, pedig nem. Ugyanígy vagyok az iskolázottsággal. Attól még, hogy én iskolázott vagyok, nem vagyok hajlandó kizárni azokat, akik tehetségesek, de kevésbé iskolázottak” – mutatott rá Bodor Johanna.

A teljes interjú itt olvasható.