Ha elállt az eső – Kortárs ausztrál dráma a Jászai Mari Színházban

2020 január 06. hétfő, 15:18

Andrew Bowell Ha elállt az eső című drámáját mutatja be február 22-én a Jászai Mari Színház Guelmino Sándor rendezésében. A múlt héten megtartották a darab olvasópróbáját Tatabányán.

Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotó: Jászai Mari Színház

Ajánló a darab elé:

Tudom, hogy miért jön. A fiam. Tudom, mit akar. Azt akarja, amit minden fiatalember akar az apjától. Azt akarja tudni, hogy ki is ő. Honnan jön. Hova tartozik. És az életemre mondom, nem tudom, mit fogok neki mondani.” – mondja Gabriel York a darab elején. 2039-et írunk, a természeti katasztrófák mindennaposak, a halak már kipusztultak, az emberiség a pusztulás szélén, a családok atomjaikra hullottak, közel az Apokalipszis. Aztán a következő jelenetben visszaugrunk az időben, 1988-ban vagyunk, amikor Gabriel apja is saját, eltűnt apja keresésére indul, mint ötven évvel később unokája, Andrew Price.

Dévai Balázs, Végh Péter, Figeczky Bence / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Kettejük “nyomozása” során feltárulnak előttünk a múltbéli titkok és tragikus következményeik, és elgondolkodhatunk azon, vajon mennyiben befolyásolják sorsunkat, döntéseinket, választásainkat a felmenőink elhallgatásai, hazugságai. És a jelenbeli tetteink milyen befolyással vannak leszármazottaink életére. És talán meghalljuk az intő jeleket, és kidugjuk a homokból a fejünket. Hogy még mindig nem késő rendbe tenni a dolgainkat, őszintén szembenézni múltunkkal, hogy utódaink boldogulásáért, megmaradásáért felelősséget tudjunk vállalni.

Végh Péter, Figeczky Bence / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Andrew Bovell ausztrál szerző négygenerációs, több idősíkon futó családtörténete 2008-as ősbemutatója óta angol nyelvterületen nagy sikereket aratott, díjakat nyert. Magyarországon a 2018-as budapesti premier után most másodszor kerül bemutatásra.

Dévai Balázs / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Guelmino Sándor rendező az előadásról:

„A Ha elállt az eső története 2039-ben, a közelítő apokalipszis előtt veszi kezdetét, de csak két jelenet játszódik ekkor: a darab nagy része egy család életének fontos pillanatait tárja elénk az ötvenes évektől az ezredfordulóig. Furcsa műről van szó, ausztrál drámával egyébként sem gyakran találkozik a közönség, már csak ezért is kuriózumnak számít.

Fekete Anna / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Andrew Bovell darabja egy különös szerkezetű családtörténet, ami a végén kezdi a mesélést, így apránként, kicsit krimiszerűen áll össze a néző fejében, hogy miről is van szó. A kiindulópontot az jelenti, hogy a család egyik tagja még a hatvanas években elkövet valamit, ami a folyamatos titkolózások és hazudozások miatt a későbbi generációkat is kísérti. Csendes, meditatív, rendkívül költői darab, ami azért is foglalkoztat, mert ilyet még nem csináltunk a Jászaiban.

Egri Márta, Szakács Hajnalka / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Kicsit olyan ez a történet, mintha gyakorlati illusztrációja lenne a családállítási elméletnek, amely szerint azokat a problémákat, amelyek az életedben jelentkeznek és amelyeket nem tudsz megoldani, a legtöbbször valamelyik családtagodtól öröklöd tovább. Ennek a feldolgozására mindenféle technikák léteznek. Egyszer részt vettem egy ilyen terápián, ami revelatív volt számomra – részben emiatt is kezdett érdekelni Bovell műve.

Bakonyi Csilla / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Azt próbálja feszegetni, hogy nemcsak a környezeted és saját magad iránt tartozol felelősséggel: ha rosszul döntesz, vagy ha egyáltalán nem döntesz, elhallgatsz dolgokat, az súlyos következményekkel jár a következő generációkra nézve is. Ráadásul mindez nemcsak a saját családodat, hanem a tágabb környezetedet is érinti: felelősek vagyunk a saját sorsunkért, a gyerekeink sorsáért és a Földünk sorsáért. A Ha elállt az eső összepárosítja az egyénit az egyetemessel, és arról beszél, hogyan teszünk tönkre mindent magunk körül – innen válik érthetővé az is, hogy miért a világvége előttről tekintünk vissza a korábban történtekre.”

Crespo Rodrigo, Guelmino Sándor / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Szereplők: Figeczky Bence, Szakács Hajnalka, Ráckevei Anna, Crespo Rodrigo, Bakonyi Csilla, Egri Márta, Honti György, Végh Péter, Dévai Balázs.

Honti György, Ráckevei Anna / Ha elállt az eső – olvasópróba / Fotók: Jászai Mari Színház

Fordította: Zöldi Gergely. Súgó: Tóth Bianka. Ügyelő: Kánai Gergely. Díszlet: Fekete Anna. Jelmez: Kiss Julcsi. Rendezőasszisztens: Ádám Dorottya. Rendező: Guelmino Sándor.

Bemutató: 2020. február 22.