Jön az I. Győri Tantermi Színházi Szemle

2020 január 07. kedd, 10:22

A RÉV Színház és az IME által szervezett szemle célja, hogy a fővároson kívül alkotó és előadásainak jelentős részét vidéken játszó, vidéki székhelyű társulatok számára bemutatkozási lehetőséget nyújtson, hiszen szép számmal léteznek olyan társulatok és produkciók, amelyek saját régiójukban már jó ideje játszanak színházi nevelési előadásokat a középiskolás korosztálynak is.

I. Győri Tantermi Színházi Szemle a RÉV Színház és az IME szervezésében 

Időpont: 2020. április 22 – 24. (szerda – péntek)
Helyszín: győri középiskolák

KIÍRÁS

A szemle célja:

– A RÉV Színház és az IME által szervezett szemle célja, hogy a fővároson kívül alkotó és előadásainak jelentős részét vidéken játszó, vidéki székhelyű társulatok számára bemutatkozási lehetőséget nyújtson, hiszen szép számmal léteznek olyan társulatok és produkciók, amelyek saját régiójukban már jó ideje játszanak színházi nevelési előadásokat a középiskolás korosztálynak is.

Jelentkezés feltételei:

– Az I. Győri Tantermi Színházi Szemlére olyan vidéki társulatok, csoportok, egyéni alkotók jelentkezését várjuk, akik az elmúlt 2 évben legalább 2 színházi nevelési előadást hoztak létre, és ezen időszak alatt minimum 20 alkalommal játszották produkcióikat. 

– Jelentkezni olyan produkciókkal lehet, amelyek bemutatójára 2018. szeptember 01. és 2019. december 31. között került sor, a középiskolás korosztályt szólítják meg a feldolgozott témával és az előadás nyelvezetével, tantermi körülmények között (minimális technikai feltételek mellett) megvalósíthatóak, és melyekben/hez minden esetben érdemi interakció jön létre/kapcsolódik.

Egy társulat több előadással is pályázhat, de maximálisan egy produkcióval kerülhet meghívásra. 

A jelentkezés határideje: 2020. január 31. 

A szemlére meghívott előadások listájának kihirdetése: 2020. február 29. 16:00

A felkért szakmai zsűri – a jelentkezést benyújtott produkciók közül – határozza meg, hogy melyik az a – legfeljebb – 7 előadás, amely meghívást kap a szemle versenyprogramjába, és így bemutatkozhat a 2020. áprilisában megrendezésre kerülő szemlén.

A szemlén való részvétel feltételei:

– A beválogatott produkciókat terheli a szemlére való utazás költsége, valamint minden előadáshoz kapcsolódó költség. 

– A szervezők biztosítják az előadáshoz szükséges teret a leadott technikai paramétereknek megfelelően, az igény szerint megjelölt (korosztály, létszám) alapján a résztvevő diákcsoportot. 

Az benyújtott produkció elbírálásának szempontjai:

– A témaválasztás indokoltsága, korosztálynak való megfelelése.
– A színház és a színházi eszközök használata – koherencia, hatásmechanizmus.
– A közös gondolkodási felület nyitottsága, résztvevők számára kínált aktivitási lehetőségek minősége.
– Az előadás költsége és a továbbjátszásban vállalt előadások száma

Felkért szakmai zsűri: 

Hajós Zsuzsa / színész – drámatanár, író, rendező
Patonay Anita / színész – drámatanár

Díjazás:

– A zsűri a versenyprodukciók közül szakmai szempontok alapján választja ki azokat az előadásokat, amelyek lehetőséget kapnak arra, hogy a pályázat támogatásának köszönhetően eljuthassanak vidéki iskolákba. 
– A szemle rendelkezésére álló pénzügyi kerete: 4.000.000 Ft .
– A támogatás folyósításának feltétele a számlaképesség.

– A nyertes produkciók vállalják, hogy a számukra megítélt összeget: 2020. május 01. és december 31. között felhasználják, és arról szakmailag és pénzügyileg elszámolnak a szervező társulat felé. 

Jelentkezés:

https://forms.gle/gXtqa2KxAMtupKXFA

Az I. Győri Tantermi Színházi Szemle a Summa Artium támogatásával valósul meg.