Johanna – Mohácsi János rendezésében készül ősbemutató Szegeden

2020 január 09. csütörtök, 7:00

Szent Johanna kalandos életét dolgozzák fel a Mohácsi testvérek. A Mohácsi István által írt Johanna című színművet bátyja, Mohácsi János állítja színpadra a Kisszínházban. A szerzőpáros először dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházban, az ősbemutatóra 2020. február 21-én kerül sor.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Elkezdődtek a történelemkönyvekből már ismert, több száz éves történet, a Johanna próbái. A francia lány életét követhetjük végig február 21-től a Kisszínházban, akinek isteni látomásai folyamatosan beigazolódni látszanak, végül azonban az angolok fogságába esik, saját népe pedig nem hajlandó kifizetni érte a váltságíjat. Elítélik, s máglya vár rá.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

A szentté avatott Jeanne d’Arc története több szempontból is rendhagyó feladat elé állítja a társulat színészeit. Mohácsi János elmondása szerint az általa rendezett daraboknál nem ritka, hogy nincs meg előre a szereposztás. Itt sincs ez másként, jelenleg is azon dolgoznak, hogy megtalálják, melyik szerep kinek állna a legjobban. 14 színésszel operál majd a darab, akik olykor 3-4 karaktert is megformálnak.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

„Sok kis képből fog összeállni az előadás, amely nem egy klasszikus bohózat. A színészek is hozzájárulnak a szövegalkotáshoz, hiszen még nem készült el a darab végleges formája. Sokszor kérem, olykor követelem is a színészektől, hogy maguk alakítsák a mondataikat. Így olyan formát kapnak, ami igazán jól áll nekik. A darab hossza sem végleges, de nem szeretném próbára tenni a közönség teherbírását. Nem egy nézőkínzó, véget nem érő előadást állítunk színpadra, igyekszem az egy részes produkció felé navigálni magunkat, hiszen a történet nem kíván meg szünetet” – mondta a rendező, aki szerint nem lehet úgy eldobni egy követ a színpadon, hogy az ne legyen áthallásos. Nem tér ki az esetleges politikai utalások elől, ha úgy kívánja a mű, de nem ezek használata az elsődleges célja.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Jeanne d’Arc a százéves háború idején állt a francia nép élére az angolok elleni küzdelemben. Tizenkét éves korától voltak látomásai. Miután a frontról érkezett hírek megerősítették a jóslatait, a fiatal lány engedélyt kapott, hogy csatlakozzon a sereghez és páncélt viseljen. Miután több meghatározó győzelmet aratott, az angolok fogságába került. Rouen városában, mint boszorkányt vádolta meg az egyház. Tizenkilenc éves volt, amikor a beauvais-i püspök visszaeső eretnekség miatt elítélte és máglyára küldte. Ötszáz évvel később, 1920-ban avatták szentté.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Szereplők: Ágoston Katalin, Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Borovics Tamás, Csorba Kata, Fekete Gizi, Jakab Tamás, Kárász Zénó, Medveczky Balázs, Pálfi Zoltán, Poroszlay Kristóf, Róbert Gábor m.v., Szegezdi Róbert, Sztarenki Pál.

Johanna – olvasópróba / Fotó: Szabó Luca, szeged.hu

Díszlet: Khell Zsolt. Jelmez: Remete Krisztina. Zene: Kovács Márton. Súgó: Szabó Ágnes. Ügyelő: Hajdu Róbert. Rendezőasszisztens: Jánoska Zsuzsa. Rendező: Mohácsi János.