“A kis herceg mindannyiunk története” – Debrecenben kerül színre

2020 január 20. hétfő, 6:50

Vranyecz Artúr rendezésében, Barabás Hunor és Bakota Árpád főszereplésével mutatja be Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, A kis herceget a Csokonai Színház.

Az előadás, amely az általános iskola alsó tagozatosai számára készült, egy szellemi utazás, párbeszéd a szavak, a mozdulatok, a rajz, a muzsika és a képzelet nyelvén.

A kis herceg megnyitja számunkra a galaxist. Egyedi bolygói, mint megannyi drágakő életünk stációit sugározzák. Üzenetük könnyen érthető és megfejthető, mégis könnyen elfelejthető. De újra és újra megélhető. Gyermekként és felnőtt gyermekként is. A kis herceg mindannyiunk története.

Vranyecz Artúr rendező a színházi nézőtérről ismeri a kis herceget. „Emblematikus mondatok foszlányaiból épült ki bennem egy kép a regényről. Felnőtt fejjel akkor talált meg és nyílt meg előttem, amikor apaként olvastam fel a könyvből esténként, már túl az Exupéry regényeivel való találkozásokon. Szerettem a stílusát, világképét, szemléletmódját. Pilótájában éreztem vagány, formabontó jellemét.

Most már egy éve, mióta az előadásra készülök, a pilóta, a kis herceg a rózsájával, rókájával, kígyójával, bolygólakóival jelen van az életemben. Ott vagyok velük a sivatagban, ahol a nagy találkozások történnek. Ahol nincs víz sehol, mégis van tökéletes kút és a kútban éltető erő. Bejárom velük a bolygókat, ahol olyan emberek laknak, amilyenek mi vagyunk. Mohók, hiúak, akarnokok, önzők, gyengék, nevetségesen balgák. Reményeim szerint a stábbal egy találkozást hozunk létre. Találkozást a kis herceggel, a pilótával, a mindenséggel, a teljességgel, önmagunkkal.”

Az előadás látványvilága sokrétű és összetett. A produkció díszlet-és jelmeztervezője, Kiss Borbála szerint a kis herceg történetéről elsősorban az egyszerűség, a tisztaság, a világra való őszinte rácsodálkozás jut eszünkbe. „A történetet hűen szeretnénk színpadra állítani: minden, ami a regényben megjelenik, azt a maga igazságában igyekszünk megmutatni. 

A mai technikai feltételek lehetővé teszik, hogy a hagyományos színházi díszletek és jelmezek mellett egy különleges animáció-sorral egészíthessük ki a látványt egy ledfal felhasználásával, amelyhez a szereplők interaktívan viszonyulnak, és a jelmezek között is lesznek bábszerű megoldások. Ezzel egy nagyon izgalmas és szokatlan lehetőség nyílt számunkra, hogy a legkülönfélébb hangulatokkal egy valóságos bolygóközi utazást idézhessünk meg.

A képi világban megjelenő absztrakciók és asszociációs lehetőségek a gyermeki képzelőerő és játékosság bevonásával válnak majd teljessé. Az animációban megjelenő tárgyakkal a gyermekek nap mint nap találkoznak: egy gombolyag madzagból, vagy egy egyszerű kartondobozból a legkülönbözőbb világokat teremtheti meg a játékos képzelet.  Az előadás vizuális világa erre a belső gazdagságra alapoz: az előadást néző gyermekek alkotókedve nagyon fontos, hisz a képzeletnek hatalmas ereje van.”

A Csokonai Színház és Miskolci Csodalom Bábszínház koprodukciója

Rónay György fordítása alapján színpadra alkalmazta: Vranyecz Artúr

Pilóta Bakota Árpád
Kis herceg Barabás Hunor m.v.
Rózsa, Király, Iszákos, Lámpagyújtogató, Kígyó Mészáros Ibolya

Róka, Hiú, Üzletember, Földrajztudós Papp István
Díszlet- és jelmeztervező Kiss Borbála
Zenei munkatárs Dargó Gergely
Koreográfus Barabás Hunor
Dramaturg-konzulens Madák Zsuzsanna
Rendező Vranyecz Artúr

Bemutató időpontja: 2020. január 15.