Kaposvár díszpolgára lett Molnár Piroska

2020 január 24. péntek, 8:30

A kitüntetést szerdán adta át Kaposvár polgármestere Szita Károly a Kossuth- és Jászai-díjas művésznek, a Nemzet Színészének.

Molnár Piroska lett idén Kaposvár díszpolgára. A díjat szerdán adta át Kaposvár polgármestere Szita Károly a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznek, a Nemzet Színészének – számolt be róla a polgármester Facebook oldala.

Molnár Piroska összesen 25 éven keresztül volt a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Babarczy László.

Többször visszatért a társulathoz, emlékezetes alakítások fűződnek nevéhez. Ilyen a 2010-ben bemutatott Csiky-darab a Nagymama, amelyben a címszerepet alakította. Ezt követően alapította a Nagymama-díjat amivel fiatal művészeket támogat – adta hírül a Kapos.hu.

 A kérdésre, ha Kaposvárra, s a Csiky Gergely Színházra gondol, mi ötlik először az eszébe, a Nemzet Színésze úgy felelt a Somogyi Hírlapnak: “Rögtön a fiatalságom jut eszembe, hiszen Kaposvárnak életem és pályám talán legszebb, legtermékenyebb éveit köszönhetem. (…) Meghatódtam. Ugyan jó pár éve már, hogy nem játszom Kaposváron, de nagy megtiszteltetés számomra a város bizalma, hogy díszpolgárává fogadott. Büszke vagyok erre a címre.”

Annak kapcsán, hogy kaposvári évei alatt számos nagyszerű művésszel játszott együtt úgy fogalmazott: “Koltai-Pogány, a Lázár-Jordán házaspár, Verebes István, Hunyadkürti György, Bezerédi Zoltán, Lukáts Andor, KulkaJános, Znamenák István, Varga Zsuzsa, Pálfy Alice, Tóth Béla, Helyey László, Spindler Béla, Karácsony Tamás – nagyon hosszú a névsor. Említhetném Kiss Istvánt, a tragikus sorsú színésztehetséget, vagy Vajda Lászlót is. Közülük hét színész már egy égi teátrumban játszik. Rossz érzés megélni azt, ahogy üresedik körülöttem a világ. Spindler Bélától nagyon nehéz volt búcsúzni, akár a többi pályatárstól. Ugyan már nem játszhatok velük, de mindennapjaim része maradt valamennyi. Élők, elevenek, felejthetetlenek, s emlékeimben egészen addig azok is maradnak, míg élek.”