Még nincs megállapodás az idei POSZT helyszínéről

2020 január 25. szombat, 5:14

2020 nyarán lesz 20 éves a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ám az utóbbi időben többször is felmerült, hogy vándorfesztivállá alakulhat a rendezvény.

A pécsi önkormányzat szerdai közleményében az szerepelt: a helyhatóság kötelezettséget vállal arra, hogy a korábbi 30 felett további 20 millió forintot biztosít az idei és az önkormányzati ciklus teljes ideje alatti években a POSZT megrendezésére.

A pécsi városháza korábban kiadott közleményét részben cáfolta a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amely tudatta: egyelőre nem állapodott meg a pécsi városvezetéssel arról, hogy az idei találkozó idén és a következő években a baranyai megyeszékhelyen vagy másutt legyen.

A Teátrumiak közleménye emlékeztet arra, hogy a POSZT-ot szervező cég tulajdonosi szerkezete megváltozott: a Magyar Színházi Társaság elajándékozta tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak, erről aláírt szerződés tanúskodik. A POSZF Nkft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: 66 százalékban a Pécs városa által tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő, 33 százalékban pedig a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja.

“A megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Teátrumi Társaság nem állapodott meg Pécs város vezetőivel sem abban, hogy a 2020-as POSZT Pécsett lesz, sem abban, hogy a következő években ott – vagy máshol – lenne.

A tárgyalások zajlanak a kérdésben, az MTT a megállapodásra törekszik” – olvasható a Magyar Teátrumi Társaság pénteki közleményében.

A pécsi önkormányzat szerdai közleménye a következő címmel érkezett: 

“Pécsett folytatódhat a színházi szakma hazai ünnepe”

A dokumentum a következő szöveget tartalmazta: 

“Pécs városa, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság közösen keresik a megoldást arra, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a színházi szakma hazai ünnepe Pécsett folytatódjon.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. kétharmadát a pécsi önkormányzat cége, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. birtokolja, a fennmaradó egyharmadot pedig egyenlő arányban a Vidnyánszky Attila irányította Magyar Teátrumi Társaság és a Keszég László vezette Magyar Színházi Társaság.

A partnerek tisztában vannak azzal, hogy a kultúra összetartó ereje Pécsett az identitás elválaszthatatlan része és a POSZT-ra továbbra is úgy tekintenek, mint a színházi évad kiemelkedő produkcióinak és a színházi szakmának a bemutatására, ami konzultációs lehetőség az érintett szervezeteknek és ezzel együtt kapcsolat a közönséghez.

Mindhárom fél célja egy olyan újra felvirágoztatott POSZT, amely jól illeszkedik Pécs városfejlesztési stratégiájához, mind pedig a két társaság professzionális célkitűzéseihez.

Január 21-én Budapesten folytatott megbeszélést Vidnyánszky Attila, Keszég László és Bognár Szilvia, Pécs város kultúráért felelős alpolgármestere. Itt elhangzott: Pécs önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a fenti célok érdekében a korábbi 30 millió felett további 20 millió forintot biztosít a jubileumi 2020-as és az önkormányzati ciklus teljes ideje alatti években a POSZT megrendezésére.”

Az alábbiakban a Magyar Teátrumi Társaság pénteken kiadott közleményét olvashatják: 

“Az elmúlt napokban néhány – különösen pécsi – hírportálon és más médiumokban megjelent hírre reagálva az alábbiakat szeretnénk leszögezni.

A POSZF Kft. – a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cég – tulajdonosi szerkezete megváltozott, mert a Magyar Színházi Társaság ingyenesen elajándékozta tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak.

Erről mindkét fél részéről aláírt szerződés tanúskodik. A cégnek jelen pillanatban tehát két tulajdonosa van: 66 %-ban a Pécs városa által tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő, 33 %-ban a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja.

A megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Teátrumi Társaság nem állapodott meg Pécs város vezetőivel sem abban, hogy a 2020-as POSZT Pécsett lesz, sem abban, hogy a következő években ott – vagy máshol – lenne.

A tárgyalások zajlanak a kérdésben, az MTT a megállapodásra törekszik. Kérjük, hogy ha bármely médium az MTT álláspontjára kíváncsi, akkor bennünket kérdezzen meg.

Magyar Teátrumi Társaság”