B. Élthes Eszter: “Politikai gyámság alá helyezték a Bessenyei-díj bírálóbizottságát”

2020 január 26. vasárnap, 9:04

Bessenyei Ferenc özvegye visszavonta a Bessenyei-díj névhasználati jogát Hódmezővásárhely városától. B. Élthes Eszter a promenad.hu-nak elmondta: nem volt más lehetősége, mint a gálán bejelenteni a döntését, miután a helyi önkormányzat felülírta a bírálóbizottság döntését.

A promenad.hu cikkéből:

“Váratlanul kiderült, hogy az évek óta öt fővel működő szakmai grémiumot a polgármester és a városvezetés újabb hat személlyel bővítette. Egészen megdöbbentem ezen, hiszen a bizottság eddig közmegelégedésre végezte munkáját: és eddig is megosztott volt a bizottság, két fő az egyik, kettő a másik politikai oldalhoz tartozik, jómagam pedig semleges, azaz Bessenyei-párti vagyok. Tájékoztatást kértem, kik is az új tagok, és kiderült – egyikük fő érdeme, hogy az alpolgármester asszony legjobb barátnője –, hogy egyiküknek sincs semmi köze az előadó-művészethez. Tréfásan megjegyeztem, talán a Nobel-díjak elbírálására sem kell tizenegy fő, Hódmezővásárhelyen a Bessenyei-díjakhoz, úgy látszik, igen. A viccet félretéve: nem lehetett ezt másként értelmezni, minthogy politikai gyámság alá helyezték a bírálóbizottságot” – fogalmazott B. Élthes Eszter.

B. Élthes Eszter / Fotó: MTI/Rosta Tibor

“Amikor megérkeztem az ülésre, láthatóan nem örültek nekem az új tagok és a hivatal emberei: úgy éreztem magam, mint a vádlott az inkvizíció előtt. Ki is fejtettem, olyan az egész, mintha büntetésben lennénk, mire a polgármester egyik marcona női munkatársa durván kiosztott: itt nagyon sok pénzről van szó, ezért sok embernek kell döntenie. Felhívtam a figyelmet, a Bessenyei-díj előadóművészi kitüntetés, amely országos, illetve határon túl élő művészekre vonatkozik. A régi tagokkal együtt elmondtuk, az vált gyakorlattá, hogy egy országos és egy vásárhelyi kitüntetett választunk. Azért tartjuk fontosnak, hogy országosan ismert és elismert díjazottunk legyen, hogy magának a díjnak az ismertsége és presztízse emelkedjék. Ezután kezdődött el a szavazás, melynek során, mint az előre várható volt, a bizottság két régi tagja szokásuk szerint kizárólag két hódmezővásárhelyire adta le szavazatát, arra hivatkozva, hogy ennek a díjnak ‘hódmezővásárhelyiségűnek’ kell lennie. Egy másik régi tag hiába olvasta fel a díj hivatalos kiírását, melyben erről egy szó sincs, és hiába figyelmeztette őket arra, hogy nekünk mint bírálóbizottsági tagoknak nincs jogunk a kiíráson változtatnunk, ez, mint eddig is mindig, nem érdekelte őket. Ezután a kínos helyzetük miatt érezhetően feszengő új tagok egyike szintén csak a két hódmezővásárhelyi jelöltre adta le voksát, és döntését Berei Erzsébettel kapcsolatban azzal indokolta meg, hogy a tanárnő hatalmas szervezőmunkát végez. Erre közbeszóltam: harmadszor terjesztik fel Berei Erzsébetet, és harmadszor közlöm, ez egy előadóművészi díj” – mondta Bessenyei Ferenc özvegye.

Az ülésen aztán megegyeztek abban, hogy Dratsay Ákos mellett – bár nála kevesebb szavazatot kapott – Kovács István karnagy tevékenységét is szeretnék elismerni, hiszen nemcsak talpra állította, de az ország egyik legjobb zenekarává tette a korábban jó hírű vásárhelyi katonazenekart. Minden új tag, és a régiek közül hárman megegyezett abban, hogy Dratsay és Kovács megosztott díjazására tesznek javaslatot, az országos kategóriában pedig Nemcsák Károly kitüntetését terjesztik a közgyűlés elé.

“Az eddigi tizenegy évvel ellentétben a helyszínen gyorsírással készített jegyzőkönyvet nem nézhettük át, és nem hitelesíthettük aláírásunkkal, ahogy ez mindig szokásban volt – tavaly is. Kérdésemre a polgármesteri komisszárius azt mondta, legkorábban két hét múlva küldik majd e-mailben a jegyzőkönyvet, azaz hitelesítés egyáltalán nem lesz, azaz a tagok aláírásukkal nem hitelesíthetik az elhangzottakat. Ennél egyértelműbb jelzést már nem is kaphattunk volna arra nézve, hogy a jegyzőkönyvbe csak azután áll módunkban bepillantani, miután a képviselő-testület már döntött a díjról. Azt is roppantul helytelenítettem, és szóvá is tettem, hogy az önkormányzat megpróbált beleavatkozni a bírálóbizottság döntésébe azzal, hogy betette az anyagok közé a saját, hosszú laudációját Berei Erzsébetről. Számomra egyértelművé vált: a városvezetés előre eldöntötte, hogy Berei Erzsébetnek kell kapnia az egyik díjat” – fejtette ki Bessenyei Ferenc özvegye, aki azt is elmondta, számára felfoghatatlan, hogy az önkormányzat miért nem méltatta Pro Urbe-díjjal, és miért ragaszkodott csökönyösen a Bessenyei-díjhoz. Csak egy okot talál: a Pro Urbe-díjhoz nem társul pénzjutalom, míg a Bessenyei-díj évek óta jelentős összeggel jár.

“Miután a hivatalos leveleimre nem válaszoltak, nem maradt más lehetőségem, mint a gálán – ami egyben a díszközgyűlés is – bejelenteni, hogy nem értek egyet az idei eljárással, és visszavonom a névhasználati engedélyt. Csak a szűk családot avattam be a tervembe. Tudtam, Vásárhelyen senkinek sem mondhatom el, hogy senkit se hozzak kellemetlen helyzetbe, aki az önkormányzattól függ. Aki ismer, az tudja, hogy határozottan képviselem az elveimet, de azt is be kell vallom: ezúttal féltem. A történtek alapján, és abból a hangnemből, ahogyan velem bántak, azt sem zártam ki, hogy fizikai inzultus ér, ezért megkértem egy barátomat, hogy jöjjön el értem. Nem egyeztettem senkivel, pláne nem a Fidesszel vagy az M1-gyel. Üldözési mániáról tesz tanúbizonyságot, aki azzal vádol, hogy én bármilyen politikai párttal szövetkezve teszek ezt vagy azt. Semleges vagyok, legfeljebb Bessenyei-párti: férjem örökségét követve az egész nemzetet igyekszem szolgálni, nem szekértáborokat” – szögezte le B. Élthes Eszter.

A teljes interjú itt olvasható.