“Ez most egy nagyon fura, bizonytalan közeg” – Barnák László és Horgas Ádám válaszolt

2020 február 04. kedd, 7:50

Barnák László és Horgas Ádám 2018. július 1. óta tölti be a Szegedi Nemzeti Színház főigazgató, illetve főrendezői posztját. A Deszkavíziónak az új kulturális törvény várható hatásairól is beszéltek.

A Deszkavízió cikkéből:

“Ha összefoglaljuk az eredményeket, amelyeket sikerült elérni az elmúlt másfél évadban, az nagyon biztató. A dolognak két oldala van, az egyik a számokból adódik – fizető nézőszám, bevételek, etc. Óriási munka zajlott az elmúlt másfél évben, és a felénk és a társulat felé érkező nézői visszajelzések is azt igazolják, hogy az látszik, hogy jó irányba haladunk. A másik felét viszont a működésünket meghatározó törvények folyamatos változása határozza meg, illetve az az óriási felelősség, ami a vállunkra nehezedik. Egy ekkora intézménynél óhatatlanul előfordul, hogy hibázunk, nem veszünk észre dolgokat, ami nekem személy szerint azt mutatja, hogy még nagyon sok tanulnivalóm van vezetőként. Figyelnem kell arra, hogy hogyan működöm a társulat felé, a velünk kapcsolatban álló gazdasági szereplők felé vagy éppen a szakma felé, ebben azt érzem, hogy nekem még nagyon sok feladatom van. Ezek azért meghatározzák a hétköznapjaimat, még úgy is, hogy erősen támaszkodom a munkatársak tudására és tapasztalatára” – mondta Barnák László.

Horgas Ádám és Barnák László

“Olyan jelzéseket kaptunk, amelyek szerint nulla forint állami támogatásra vagyunk jogosultak jelen pillanatban, de azt is mondták, hogy majd a kormányzat és az önkormányzat közötti megállapodás hatására ez változhat. Ez most egy nagyon fura, bizonytalan közeg, amiben nem tudjuk, hogy hogyan, mivel tervezzünk. Így nagyon nehéz a művészeti építkezésben gondolkodni, hiszen olyan előadásokat kell műsorra tűznünk, amik nagy nézőszámot és kiemelkedő bevételeket generálnak. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy Nemzeti Színházként törvénybe foglalt kötelezettségünk van arra, hogy hányféle produkciót kell bemutatnunk egy évadban, ezt is teljesítenünk kell. Ez és a rengeteg eladott bérlet azt generálja, hogy nagyon sok bemutatót kell tartanunk, ami viszont azzal jár, hogy számos darabot nem tudunk megfelelően kijátszani, alacsony előadásszámmal kell levennünk a repertoárról, még akkor is, ha művészileg nagyon is megállja a helyét, illetve a nézők is erősen érdeklődnek iránta. Ettől pedig elkezdett inogni az a rendszer, amit mi átvettünk az előző vezetéstől” – számolt be a direktor.

Horgas Ádám elmondta, nagyon izgalmas kísérleti-műhelymunka folyik mindkét új produkciójuk próbáin, azt látja a színészeken, hogy tele vannak lelkesedéssel, tettvággyal, alaposan felrázták őket a k2-s fiúk és a Mohácsi testvérek. “Szerintem ez óriási dolog egy vidéki kőszínház életében, hogy van lehetőség ilyen fajta munkára is. A művészeinknek egyébként folyamatos képzést biztosítunk: én magam is tartok kurzusokat, és idén elindítottunk egy beszéd-fejlesztési foglalkozást is, illetve most éppen egy step-tanfolyam fog kezdődni. Abban hiszünk, hogy ebben a szakmában nem dőlhet soha senki hátra, szükség van a folyamatos fejlődésre” – hangsúlyozta a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.