Tóték – Csiszár Imre rendezése a Hevesi Sándor Színházban

2020 február 09. vasárnap, 9:02

A bemutatót január 31-én tartották Besenczi Árpád, Szalma Tamás, Ecsedi Erzsébet és Kováts Dóra főszereplésével.

Fotók: Hevesi Sándor Színház

Ajánló a darab elé:

„Én Tóttal érzek, de az Őrnagy is én vagyok” (Örkény István)

A Tóték Örkény legismertebb, az egész világon nagy sikerrel játszott műve. Hősei – a Tót família – egy csendes mátrai falucskában élnek, ahova szabadságra érkezik a katonafiuk parancsnoka, akit megviselt a frontszolgálat.

Fotók: Hevesi Sándor Színház

A műben egy bohóctréfa humorával ábrázolja a szerző, ahogy a nagy tiszteletben álló tűzoltóparancsnok és a hősszerelmes őrnagy helyzete megfordul. Tót megalázkodik és lealacsonyodik, ezzel szemben az őrnagy magasabb rendűvé válik. A történetet a két szereplő közötti feszültség hajtja előre. A cselekményt azonban valójában a postás irányítja, hiszen – míg mi ismerjük a valódi eseményeket -a szereplők csak arról értesülnek, amit a postás tudatni a kar velük.

Fotók: Hevesi Sándor Színház

A történet lezárása éppoly groteszk, mint maga a mű. „Az az alapvető véleményem, hogy az embereknek a cselekvés az utolsó és egyetlen reménye” – írja Örkény. Ha átteszem groteszk közegbe, ez úgy fogalmazható meg, hogy cselekedni kell, még akkor is, ha a cselekvés már értelmetlen, céltalan.

Fotók: Hevesi Sándor Színház

Szereplők: Besenczi Árpád, Szalma Tamás m.v., Ecsedi Erzsébet, Kováts Dóra, Szakály Aurél, Wellmann György, Bellus Attila, Mester Edit, Baj László, Farkas Gergő, Bálint Péter.

Díszlet: Csiszár Imre. Jelmez: Szakács Györgyi. Világítás: Gibárti Tibor. Ügyelő: Szilasi Attila. Súgó: Kiss Szilvia. Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi. Rendező: Csiszár Imre.