Szabó K. István rendezésében készül a Magyar Elektra a Csokonai Színházban

2020 február 12. szerda, 9:04

A próbák megkezdődtek, a bemutatót március 13 -án tartják.

Fotó: Máthé András

A Csokonai Színház ajánlója:

A Pelopidák nemzetét ősi átok sújtja, mely egy megállíthatatlan, visszafordíthatatlan bosszúsorozatban teljesül be. Az Elektra, ennek a hosszúra nyúló, véres családi történetnek egy mozzanata: Oresztész, a fiú, megérkezése, és az évek óta vágyott megtorlás véghezvitele.

Fotó: Máthé András

Az ókori motívum számos feldolgozása közül a Bornemissza-féle Magyar Elektra (Móricz Zsigmond adta címváltozatban) azért is különleges, mert a pogány históriát keresztény kontextusba helyezi. Ettől kap új színezetet a dráma, hiszen az emberek és istenek közötti interakció teljesen átértékelődik az istenverés valódi példázatává.

Fotó: Máthé András

A keresztény tanítások feltételeznének valamiféle javító szándékot, mely a vallás által hirdetett szeretet-tézisben jelenik meg, s mégis azt látjuk, hogy a megbocsátást szorgalmazó hitünk sem képes visszatartani bennünket a legborzasztóbb tettektől.

Klütemnésztra szerepében Ráckevei Annát láthatja a közönség, Elektrát Tolnai Hella, Oresztészt Rózsa László játssza. A díszletet Ianis Vasilitos, a jelmezeket Florina Vasilitos tervezte. Az előadás zenéje Ovidiu Iloc munkája.