A Tüskevárból készült előadás Kaposváron

2020 február 17. hétfő, 7:50

Fekete István ifjúsági regényéből született színházi előadás, a bemutatót február 14-én tartották a Csiky Gergely Színházban.

Tüskevár – próba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Ajánló a darab elé:

“Nyugodt lehetsz, Kengyel megadja. – Nem vagyok nyugodt. Ez nem számít feleletnek. – Dehogynem! Akkora négyesed lesz, mint egy ház… – Ha hármasom lesz, apám nem enged sehova. Akkor pedig… – Jelesed lesz! Meg is érdemled – mondta Bütyök, mert ez a párbeszéd – ezt mondanunk sem kell – Tutajos és közte zajlott le hazafelé menet. – … akkor pedig öngyilkos leszek – fejezte be a mondatot Gyula, ámbár minden meggyőződés nélkül.”

Tüskevár – próba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Fekete István ifjúsági regénye egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös Nagy Könyv szavazáson. A történet két nyolcadikos budapesti diák, Ladó Gyula Lajos (becenevén: Tutajos) és barátja, Pondoray Béla (becenevén Bütyök) egy nyarát követi végig, akik Budapestről a Kis-Balatonhoz kerülnek, Tutajos nagybátyjához és Náncsi nénihez, illetve a “berekbe”, a minden-titkok tudójához, Matula Gergelyhez – akitől megtanulják, milyen az élet távol a várostól, és számos lecke után azt is, hogy miként lehet együtt lélegezni a természettel. A nyár véget ér, kezdődik az iskola, a fiúk testileg és lelkileg megerősödve visszatérnek Budapestre, az iskolapadba, de magukkal visznek valamit, ami szavakkal le nem írható – s megfogadják azt is, hogy télen visszatérnek a berekbe.

Tüskevár – próba / Fotó: Csiky Gergely Színház

A könyvből 1966-ban televíziós sorozat készült. 2011-ben Balogh György rendező és Gulyás Ákos operatőr elkészítették az 1966-os filmsorozat remake-jét. 1959-ben – két évvel a Tüskevár után – elkészült a folytatás, Téli berek címmel.

Fekete István regénye alapján a színdarabot írta: Olt Tamás és Váradi R. Szabolcs.

Tüskevár – próba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Szereplők: Nyári Oszkár, Törő Gergely Zsolt, Mucsi Kristóf, Varga Zsuzsa, Német Mónika, Kalmár Tamás, Kárpáti Barnabás e.h., Kovács Vecei Fanni e.h., Dánielfy Gergely e.h., Hege Veronika e.h.

Továbbá a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának III.éves színész hallgatói: Bocskai Virág, Gulyás Gabriella, Horváth Márk, Kecskés Alexisz, Móczár Bence, Pál Péter, Petrics Villő, Posgai Márton, Sikó Koppány, Szeri Martin, Tar Dániel, Tary Patrícia, Urbán-Szabó Fanni.

Tüskevár – próba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Díszlettervező: Pintér Réka. Jelmeztervező: Cselényi Nóra. Koreográfus: Turi Endre. Zene: Szirtes Edina Mókus. Korrepetitor: Horváth Attila. Világítástervező: Memlaur Imre. Szcenikai vezető: Szalai József. Ügyelő: Kopácsi Adrián. Súgó: Simon Ildikó. Segédrendező: Váradi Szabolcs. Rendező: Olt Tamás.