Három nővér – Sardar Tagirovsky a Soltis Lajos Színházban rendezett

2020 február 22. szombat, 7:00

Az alkotók szerint az előadás egy emlék- és álomkaleidoszkóp, ami egyben a mindenkori társadalmat provokáló felkiáltójel. A premiert, ami egyben a 40 éves Soltis Lajos Színház jubileumi díszelőadása, március 7-én tartják Celldömölkön.

Fotó: Büki László / Soltis Lajos Színház

A Soltis Lajos Színház ajánlója:

A Három nővér egy olyan dráma, amelyben több szimbólum lapul, mint hétköznapi valós helyzet. Pedig a hétköznapi valóság látszatát teremti meg az olvasható szöveg. Képzeljünk el egy olyan történetet a 20. század elejéről, ami egy olyan pár év alatt játszódik le, amely négy nap kb. 1-1 órájáról szól. Legalábbis az eredeti szöveg szerint. Akár egy modern filmsorozat négy része.

Egy fiktív dokumentációt mutatunk meg két részben. Ebben a két részben az emlékek és álmok természetével fogunk játszani, az elmúlás és a búcsú érzetét felerősítve. Ide-oda fogunk utazni a négy nap emlékei közt álomszerű módon. Mint ahogy vágyakozni és félni szoktunk, olyan módon, ahogy egyik emlékből kerülünk a másikba, miközben a világ tovább épül és halad a maga útján. Miközben épül a 20. század háborús rendszere és újrafelosztása, fogyasztói társadalma. Miközben kiépül a 21. század elejének közönye és képmutató virtuális rendszere.

A három nővér, pontosabban a négy testvér nélkül elmúlik a 19. század varázsa, elmúlik a sóvárgó dallamok és festmények világa. Hiszen a három nővér olyan, mint a mesebeli három királylány, akik nélkül megszűnik a varázslat, a művészet világa. Múzsák nélkül nincs ihlet. Ihlet nélkül nincs élet. Ezek a múzsák sokszor kicsinyesek és lusták, de végső soron nem akarnak nyerészkedni vagy tudatosan ártani a környezetüknek. Az ő jószívűségük az, ami számomra a Soltis Lajos Színház tehetséges művészeinek, alkotóinak sajátja.

Fotó: Benkő Sándor

Ebből a szempontból közelíthető meg Csehov Három nővérének érzékenysége, Soltis Lajos szellemi hagyatéka, ami az előadásunkban jelentős szerepet kap. Megpróbáljuk fiktív módon dokumentálni a Három nővér letűnt alakjait, hogy bemutassuk őket a mának kíméletlen, provokatív és szeretetteljes gesztussal. Ez az előadás egy emlék- és álomkaleidoszkóp, ami egyben a mindenkori társadalmat provokáló felkiáltójel.

Szereplők: Soltis Lajos, Nagy Zsuzsi, Ténai Petra e.h., Boznánszky Anna, Horváth Viktória, Bruckner Roland, Vasvári Csaba, Ivák Bence, Piller Ádám, Boda Tibor, Nagy Gábor, Károly Bálint, Szacsvai István, Tóth Ákos, Nagyabonyi Emese, Pesti Arnold, Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos.

Dramaturg: Sardar Tagirovsky, Szigeti Bálint, Tóth Ákos, Szacsvai István, Nagy Bianka. Látványtervező: Bajkó Blanka. Szcenikus: Marton Miklós, Gregorich Ferenc. Zeneszerző: Gregorich Bálint, Gregorich Domonkos, Gregorich Zsófia. Sound Designer: Gregorich Bálint. Mozgás: Ténai Petra. Fényterv: Sardar Tagirovsky. Videó: Nagy Bianka. A rendező munkatársa: Szigeti Bálint. Technikus: Kovács László. Produkciós vezető: Nagy Zsuzsi, Vokó Péter. Plakát design: Krizbai Gergely „Krizbo”. Rendező: Sardar Tagirovsky.

Külön köszönet:
Bincze Tamás, Leon Zilm, Marton Márió, Harasztovics Róbert, Kemendi és társa Kft., Marton Mercédesz, Hartai Andrea, Sipos László, Csula Emil, Mayer Rudolf, Ádám Jenő Zeneiskola, Horváth Nóra, Nagy Péter István.

Premier: 2020. március 07. 18:00 (Telt ház) Celldömölk, Soltis Lajos Színház

További előadások:
Március 29. 17:00 Celldömölk, Soltis Lajos Színház
Április 25.18:00 és 26. 17:00 Celldömölk, Soltis Lajos Színház
Május 9. 18:00 és 10. 17:00 Celldömölk, Soltis Lajos Színház
Május 23. 11. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó Celldömölk, Soltis Lajos Színház
Július 23. és 24. 19:00 Szentendre

☎️ jegyfoglalás: 0620/535-76-36