Szőcs Artur rendezésében mutatták be az Úri murit Nyíregyházán

2020 február 25. kedd, 9:35

Az előadás február 22-től látható a debreceni Csokonai Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház koprodukciójában.

Fotó: Juhász Éva

A Móricz Zsigmond Színház ajánlója:

„Férfiak mulatnak, de mulatságuknak sötét, komor árnyéka van, mögötte nemcsak az éjszakai alföldi égbolt sötétlik, hanem a pusztulás is. Ezt a sírva-vigadó magyar mulatozást – magyar specifikum ez, sehol másutt fel nem található – minden más magyar író glorifikálta, kedvesnek, rokonszenvesnek tüntette fel. Móricz az első és egyetlen, aki meglátja benne a mulatozóknak nemcsak az elérzékenyülését, hanem a komor nekikeseredettségét, az egész mulatság sivárságát és félelmetességét.” Schöpflin Aladár: Úri muri (1928.)

Fotó: Juhász Éva

Az Úri muri főhőse Szakhmáry Zoltán, a mintagazdasággal kísérletező földbirtokos, akinek újat akarása, cselekvő energiája apránként mállik szét szűkebb és tágabb környezete állóvizében. Házassága romokban, szeretőjét, a hamvas parasztlányt másfél éve rejtegeti a világ elől. Szakhmáryt szorongatják a gondok – az adósság, a lelkiismeret-furdalás, az értetlenség, az elmaradott kisvárosi közeg –, mígnem feladja a harcot és egy borgőzös-mulatós, maratoni „muri” során megtalálja problémáira a végső megoldást.

Fotó: Juhász Éva

A Nyíregyházán gyakran vendégeskedő Szőcs Artur állítja színpadra ezt a remekművet, színházunk névadója, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából, Ari-Nagy Barbara szövegváltozatában, a Jászai-díjas Mertz Tibor vendégszereplésével.

Fotó: Juhász Éva

Szereplők: Nagyidai Gergő, Kuthy Patrícia, Mertz Tibor, Litauszky Lilla, Urmai Gábor, Horváth László Attila, Tóth Károly, Zakariás Máté, István István, Illyés Ákos, Gyuris Tibor, Tóth Zolka, Gulácsi Tamás, Horváth Viktor, Hajdu Péter, Nagy Garay Tamás.

Fotó: Juhász Éva

Díszlet: Slárku Anett. Jelmez: Kovács Andrea. Zenei vezető: Bíró István. Rendezőasszisztens: Demeter Anna. Mozgás: Vadász Krisztina. Rendező: Szőcs Artur.