Hazátlanok – Kováts Judit regénye kerül színpadra Nyíregyházán

2020 február 27. csütörtök, 16:02

Az Artisjus Irodalmi Díjas Kováts Judit Hazátlanok című regényéből multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció készült, melynek ősbemutatója március 9-én, hétfőn 17 órától lesz a MŰvész Stúdióban.

A Hazátlanok című multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció Kováts Judit azonos című regénye alapján készült, s az irodalom, a zene, a színművészet és vizuális elemek ötvözésével közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva.

Kováts Judit ezért a regényéért próza kategóriában megkapta az Artisjus Irodalmi Díjat, amelyet március másodikán vesz át Budapesten.

„Kováts Judit regénye a szlovákiai, késmárki németajkú kisebbség második világháború utáni szenvedéstörténetét dolgozza fel. A szerző a profi levéltáros képzettségével és a felelős író elszántságával évekig kutatott, sok tucat túlélőt szólaltatott meg. Egyetlen ponton sem csap át túlírásba, érzelmi vagy stilisztikai túlzásba. Ebből adódik a mű tárgyi és nyelvi ereje: a tagadhatatlan valóság drámáját idézi meg” – írja Szkárosi Endre a kötetről szóló méltatásában.

A regény és a színpadi produkció főszereplője, Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Novákyba, Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.

Lilli Hartmann egy a több mint 12 millió sziléziai, pomerániai, szudétanémet, kárpátnémet, magyarországi vagy donausváb közül, akit a háború befejezését követően származása miatt bűnösnek bélyegeztek, szülőföldjéről elűztek, és a szétbombázott Németországban, sokszor katonai erővel, az őslakosok nyakára ültettek, illetve az egykori náci koncentrációs táborokba – például Dachauba és annak altáboraiba – zsúfoltak be, ahol hosszú éveken át rettenetes körülmények között éltek.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak, és nagy szerepet játszanak Németország újjáépítésében és a szabad Európa alapjainak lefektetésében.

Szereplők/alkotók:
Lilli Hartmann – Dézsi Darinka/Nyomtató Enikő
Kováts Judit író – Kováts Judit
narrátor – Kováts Dénes
zene, hang- és képkulisszák – Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté
dramaturg – Kováts Judit
rendező – Karádi Zsolt

Ősbemutató:
Nyíregyháza: 2020. március 9., hétfő, 17.00
Móricz Zsigmond Színház, MŰvész Stúdió, 4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.

A produkciót az év első felében bemutatják Mátészalkán (03.27.), Budapesten (04.21.), Kassán (05.13.) és Vaján (06.27.) is.