“Különböző érdekek ütközőpontjába került az intézményünk” – A Váci Dunakanyar Színház közleménye

2020 február 29. szombat, 8:06

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, távozik a váci teátrum éléről Kis Domonkos Márk.

A Váci Dunakanyar Színház közleménye:

A Váci Dunakanyar Színház tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot, hogy 2020. február 29-én közös megegyezéssel megszűnik Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgatói megbízatása. Az intézményt alapítása óta vezető igazgató kinevezése 2022. szeptember végéig tartana, de a színházat és személyét érintő folyamatossá vált csatározások ellehetetlenítik az érdemi alkotómunkát, a méltatlanná vált helyzet feloldása érdekében hozta meg döntését.

Kis Domonkos Márk hét éves igazgatásának eredményeként a korábban üresen álló, romos épület helyét átvette egy teljeskörűen felújított, korszerűsített színház, amely ez idő alatt a kiemelt státuszt is elnyerte. A saját bemutatókat létrehozó, országos és külföldi vendégjátékoknak, fesztiválszerepléseknek eleget tevő befogadó intézmény 2018-ban már 3 497 000 Ft-os, 2019-ben pedig több, mint 11 000 000 Ft-os nyereséggel zárt.

Fotó: Váci Napló Online

Az utóbbi évadokban már öt saját bemutatót tartottunk. Az előző évadban összesen 2701 fő bérletesünk volt, 398 belföldi és 5 külföldi vendégjátékot tartottunk, 2019-ben 47 601 nézőnk volt. Összesen 13 színházi fesztiválon szerepeltünk, melyekről 7 díjat hoztunk el. Az idei évadban részt veszünk a Lázár Ervin programban, mely során 5000 tanuló tekintheti meg ingyenesen előadásainkat. Kis Domonkos Márk ötletgazda jóvoltából hét évig rendeztük meg a V4 országokból érkező társulatok és zenekarok produkcióit, valamint számos kísérőprogramot felvonultató VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. A színház megnyitásától 2019 év végéig összesen több, mint 186 000 nézőnk volt.

Vác Város Önkormányzata még 2018-ban elrendelt belső ellenőrzés során adminisztratív szabálytalanságokat talált, melyek azonnal javításra kerültek. Majd egy évvel ezután, ezekkel kapcsolatban erős csúsztatásokkal élő lejárató cikkek jelentek meg.

A 2019. szeptemberi testületi ülésen pedig már személyi javaslat is érkezett az igazgatói helyre. A november 26-i testületi ülésre egy tájékoztató anyag készült a Váci Dunakanyar Színház működésének felülvizsgálata címmel, mely azt taglalja, milyen lehetőségek vannak az ügyvezető elbocsátására.

A színház jövőjére vonatkozó, többszöri próbálkozásra is eredménytelen egyeztetés bizonytalanságba sodorta az évadterv megvalósítását.

Emellett a 2020-as költségvetési támogatásunk a korábbi 40 millióról, 23 millióra esett, s az önkormányzati dotáció csökkentése következtében minimum 62%-al csökkenhet a támogatásunk.

Mindezek alapján joggal érezhettük úgy, hogy megkérdőjelezték eddigi munkánkat, s azt az irányt, ahová tartottunk, a Kis Domonkos Márk igazgatói pályázatában kifejtett koncepció szerint. Szomorú, hogy különböző érdekek ütközőpontjába került az intézményünk, s mindez amellett, hogy méltatlan helyzetet idéz elő, elveszi az alkotótevékenységtől, az érdemi munkától az energiát. Ezt a már tarthatatlan helyzetet hivatott lezárni az igazgató úr közös megegyezéssel történő távozása.

Reméljük, hogy az önkormányzat ezen döntése a színház további sikeres működését eredményezi.