Jordán Tamás: “Az én életemben teljesen megszokott a folyamatos társulatépítés”

2020 március 02. hétfő, 7:32

Néhány napja a Nemzet Színészének választották. Jordán Tamást a Revizor kérdezte.

Decemberben Jordán Tamás is felszólalt a színházak finanszírozását is radikálisan átalakító törvénytervezet elleni demonstráción. “A demonstrációt megelőző héten már kiszivárogtak információk a törvénytervezetből, amely tele volt felháborító dolgokkal. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ebből visszavonnak egyes elemeket, talán épp a készülő demonstráció hatására. S bár színházigazgatóként mindig azt hangoztattam, hogy egy intézmény vezetője ne politizáljon, mert nem saját magát, hanem az intézményét képviseli, úgy érzem, vannak esetek, amikor vétek nem megszólalni” – nyilatkozta a Revizornak Jordán Tamás.

Jordán Tamás / Fotó: Weöres Sándor Színház

A direktor arról is beszélt, hogy Szombathelyről jó néhány jelentős színész elment, ilyen szempontból “kilövőpálya”, mert ott fedezték fel például Sodró Elizát, Hartai Petrát, ott került Magyarországon közönség elé Bányai Kelemen Barna. “Az én életemben teljesen megszokott a folyamatos társulatépítés. Van egy ki nem mondott szabály, tartjuk magunkat hozzá, hogy általában nyolc-tíz év, amit színészként egészségesen lehet eltölteni egy társulatnál. Azután véget ér, új impulzusok, események kellenek. Színházigazgatóként nagyon nagy veszteségnek gondolom, ha elmennek jelentős színészek, de lehetőség van arra, hogy az úgynevezett második vonalból előrelépjenek olyanok, akik eddig nem jutottak eléggé szóhoz. Ez a folyamat most jól látható” – mutatott rá Jordán Tamás.

A művész az interjúban elmondta, bár jó lenne, ha lennének fiatalabb igazgatók is, nem tudja, mi az oka annak, hogy ez nem történik meg. “Az, hogy ki lesz az utódom, nem pusztán az én döntésem. Én gondolhatok az utódomra, de hogy kinek fogadják el a pályázatát, kit neveznek ki utánam, abba, bár a városvezetés most mellettünk áll, erősen beleszólhat a politika” – tette hozzá.

A teljes interjú a Revizoron olvasható.