A Gyulai Várszínházban indul a Harag György-emlékév

2020 március 06. péntek, 11:04

Gyulán nyílik meg március 26-án a Magyar Művészeti Akadémia Harag György-emlékéve, a közönség itt láthatja először a rendező emlékére összeállított kiállítást, és a róla szóló dokumentumfilmből is mutatnak be részleteket.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója az emlékévet a helyszínen bemutató szerdai sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1978. július 13-án a teátrumban mutatták be Harag György rendezésében a Caligula helytartója című drámát az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben. Két éve, a negyvenéves évfordulón újra bemutatták Székely János drámáját – tette hozzá.

Mint Kovács Őrs, az emlékév egyik főszervezője elmondta, másfél éve döntötte el az MMA, hogy Harag Györgyöt “visszahelyezik a színházművészet palettájára”, a nemzetközi szinten is jegyzett rendező életművét ugyanis meg kell ismertetni a fiatalabb generációkkal.

A Caligula helytartója bemutatóján a Gyulai Várszínházban 1978. július 13-án / Fotó: Ilovszky Béla

Az emlékév március 26-án kezdődik, a Gyulai Várszínház igazgatóságán leplezik le a közel kétszáz fotóból álló kiállítási anyagot, amelyet kiegészítenek pályatársak, kritikusok, színháztörténészek szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival. A tárlatot – amelyet aztán elvisznek Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Budapestre, Győrbe, Szabadkára és Bukarestbe is – Lukács György színművész nyitja meg, akivel este egy beszélgetés is lesz.

Március 27-én és 28-án diákszínjátszó szemle lesz a Várszínház kamaratermében. 24 középiskolát, színjátszó kört hívtak meg a pályázatra, 22-en adtak be Harag György munkásságára emlékező szinopszist, közülük tízet hívtak meg a szemlére. Budapestről, Debrecenből, Sárospatakról, Piliscsabáról, Budakesziről, emellett határon túlról, Beregszászról, Fülekről, Szabadkáról és Szilágycsehiről érkezik csoport. Gyulát a Karácsony János Katolikus Gimnázium színtársulata képviseli. Az előadásokat szakmai zsűri – Ablonczy László, Elek Tibor, Kovács Gábor Dénes, Rubold Ödön és A. Szabó Magda – értékeli majd.

Elek Tibor elmondta, hogy a színjátszó szemlén győztes csoport a Várszínház nyári évadán, valószínűleg az Erdélyi Hét során is bemutatja előadását a nagyközönségnek. Az első három helyezett 2020 novemberében a Pesti Vigadóban is fellép majd a vándorkiállítás fővárosi megnyitójához kapcsolódva – olvasható az emlékév programfüzetében.

Kovács Őrs szólt továbbá arról, hogy a jövő márciusig tartó emlékév során kiadnak egy kétkötetes könyvet Egy Európai Kolozsváron – Harag György színháza címmel. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a másodikban pedig számos még sosem publikált Harag György-írás, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek majd. Emellett készül egy dokumentumfilm is a rendezőről, amelyet novemberben terveznek bemutatni, de a gyulai megnyitón vetítenek belőle részleteket – tette hozzá.

Harag György (1925-1985) a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze volt.

Forrás: MTI, Színház.org