Elindult a Déryné program

2020 március 10. kedd, 9:26

Hétfőn elindult a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program, amely a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat.

A Déryné programmal az a célja a kulturális kormányzatnak, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Nemzeti Színházban, hétfőn tartott sajtótájékoztatón. Ezért lett a “Színház mindenkinek” jelmondat a mottója a programnak, amely elindítására egymilliárd forintot szántak.

A Déryné program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit. A programba bekerülni online jelentkezéssel lehet, mondta el Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója. A kőszínházak, a független társulatok és a befogadó intézmények is jelentkezhetnek.

Az Országjárás nevű alprogramba bekerülő előadásokról kuratórium hoz döntést. A sajtótájékoztatón elhangzott: ifjúsági előadással, vígjátékkal, komédiával, drámával vagy tematikus nemzeti ünnephez kötődő előadásokkal is jelentkezhetnek a teátrumok. A program vezetői szeretnék, ha mielőbb kialakulna egy kb. 50 előadásból álló “repertoár”, azaz kiajánlható produkció, amelyekből az első évben 300, a második évtől már 500-600 előadást szeretnének megtartani.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Barangoló alprogram pályakezdő fiatal csoportoknak, független művészeknek és művészi társulásoknak ad anyagi lehetőséget arra, szakmai mentorok segítségével létrehozzanak produkciókat. Minden évben előnyt élveznek majd a hiánypótló, 14-16 éves korosztálynak szóló ifjúsági, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások. A létrejövő alkotások belekerülhetnek majd az Országjáró alprogramba is.

A Nyári vándorszínház elnevezésű alprogrammal elsősorban a kistelepüléseket, az első évben főként a már öt éve sikeresen működő Pajtaszínházi programban résztvevő településeket szeretnék megszólítani. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza.

A negyedik alprogram egy kis létszámú, saját társulat létrehozása, amely az első évben 1-2, következő évektől 3-5 bemutatót hoz majd létre, a magyar szerzők műveire helyezve a hangsúlyt.

Az Országjárás alprogramra nagyságredileg 500 millió, a Barangoló alprogramra 60, a Nyári vándorszínházi alprogramra 50, a társulat létrehozására, működtetésére 20 millió forint jut. A bírálati szempontrendszer során az előadás minőségét és utaztathatóságát veszik figyelembe, prioritást élveznek a magyar szerzők művei, különösen a klasszikus magyar alkotások, valamint az olyan előadások, amelyek üzeneteikkel az adott közösséget építik. Fontos szempont a produkciók költségének mértéke is.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: a Déryné Programot hosszú előkészítő folyamat előzte meg. “Ez az egyik legjobb ügy, amely a Nemzeti Színház szervezésében valósul meg” – fogalmazott a főigazgató. A jelentkezés folyamatos, a Barangoló alprogram esetében a határidő szeptember 30-a, hogy már ebben az évben útjukra indulhassanak az előadások.

További részletek és jelentkezés a Déryné program honlapján: deryneprogram.hu.