Jordán Tamás: “A katarzis mindenképpen eljön”

2020 március 20. péntek, 8:37

Reménykedhetünk benne, hogy ez a rendkívüli helyzet pozitív energiákat szabadít fel, megújulást hoz – nyilatkozta a Magyar Hangnak Jordán Tamás.

A Magyar Hang cikkéből:

“Addig is, amíg újra felgördül a függöny, lesz időm a jövő évad megtervezésére, és hihetetlen mennyiségű regényrestanciám van. Ha ezeknek legalább egy részét bepótolom, akkor nyertem valamit” – mondta az interjúban Jordán Tamás.

Jordán Tamás / Fotó: Weöres Sándor Színház

“Megbirkóznánk ezzel az egésszel, bármilyen nehéz is, ha tudnánk, mi fog történni. Ha most azt mondják, hogy ebben a szezonban már nem lehet több előadás, arra ki tudunk dolgozni stratégiát. A bizonytalanságra azonban nem lehet felkészülni. Egykor nagyon erős voltam matematikából, tudom, hogy ha van egy többismeretlenes egyenlet, annak megoldásához annyi egyenlet kell, ahány ismeretlen van. Ebben a helyzetben sokkal több az ismeretlen, mint az egyenlet, így nem lehet minden variációt kidolgozni. Csak feltételezéseink vannak, hogy mi lesz akkor, ha már májustól lehet játszani, esetleg csak júniustól, de miután a szombathelyi Weöres Sándor Színházban bérletrendszerben működünk, így a le nem játszott előadásokat valamikor be kell pótolni, vagy a legrosszabb esetben visszafizetni a megváltott bérletek árát. De a zárlat feloldása után túl hamar sem játszhatunk, az emberek félni fognak, óvatosak lesznek” – fejtette ki a szombathelyi színház igazgatója.

“Át kell vészelni ezt a nagyon nehéz időszakot. Ha a színész nem játszik, nem él teljes életet, miközben sokakat ez a helyzet egzisztenciálisan is romba dönt. De a katarzis mindenképpen eljön. Reménykedhetünk benne, hogy ez a rendkívüli helyzet pozitív energiákat szabadít fel, megújulást hoz. Nekünk művészeknek bíznunk kell abban, hogy nem roskad össze a színházi élet mentálisan, hanem acélosabban folytatja” – fogalmazott Jordán Tamás.

Makrai Sonja interjúja a Magyar Hangban olvasható.