Karanténduettekkel és koronaszólókkal készül a Pécsi Balett a nyitásra

2020 április 09. csütörtök, 10:52

A Pécsi Balett társulata hamar átállt az otthoni munkavégzésre. Kovács Zsuzsanna balettmester vezetésével a táncművészek online végzik el a napi kötelező balettgyakorlatot otthonukban, és kortárs-modern tréningen is részt vesznek.

Sokan követik Földi Béla óráit, ezenkívül jóga, pilates, képességfejlesztés, nyújtás, erősítés, relaxáció teszik változatossá az otthoni munkát a pécsi táncosok számára. Napi szinten kötelező a repertoár-ismétlés, a szerepeik áttekintése fejben, illetve videó alapján. A munkát írásban és egy összevágott videófelvétellel dokumentálják hetente.

“Rendkívül fontos, hogy fizikailag és mentálisan is karbantartsák magukat táncművészeink és előadásra kész állapotban legyen társulatunk folyamatosan, hiszen bármikor újraindulhat az élet. Lényeges szempont továbbá a sérülés lehetőségének elkerülése is. Ezért napi kapcsolatban vagyunk egymással a közösségi médiában, telefonon és emailen. Senkinek sem könnyű ez a helyzet, annak pedig különösen nehéz, akinek a mozgás a hivatása, a lételeme. Szerencsére mindenkinek sikerült kialakítani a napi rutint, sőt, jut idő extra feladatokra is. Próbáljuk a maximumot kihozni ebből a szituációból. Fegyelmezettek vagyunk és pozitívak” – nyilatkozta Vincze Balázs művészeti vezető.

Forrás: Pécsi Balett

“Igen, táncművészeink ezt a különös karantén-helyzetet is fegyelmezetten, egyben kihívásként élik meg, melyből megpróbálnak inspirálódni. Már született egy karanténduett és készül a következő – természetesen együtt élő párokról van szó, hiszen mi is betartjuk a kijárási korlátozást. A közösségi médiában folyamatos kapcsolatot tartunk közönségünkkel, ahol ezeket a karanténduetteket és majd a koronaszólókat közzétesszük. A szólók és a duettek élőben is előadásra kerülnek később, reményeink szerint szeptemberben a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásai előtt.
Koronanaplót is indítottunk, továbbá előadásaink trailerét, illetve ideiglenesen teljes előadás-felvételeket is közzéteszünk; csatlakoztunk a #pecsikulturaliscsatorna kezdeményezéshez. Közben a háttérben – sok más mellett – elmaradt mesebalettünket a Piroska és a farkast tartjuk rajtra készen. Nagyon várjuk már, hogy vége legyen. Hiányzik mindenkinek a színpad” – mondta el Uhrik Teodóra ügyvezető.