Ballada a 301-es parcella bolondjáról – Folytatja online közvetítéseit a kecskeméti színház

2020 április 19. vasárnap, 10:16

Ha kedd, akkor Kecskemét címmel indított online közvetítés sorozatában a Ballada a 301-es parcella bolondjáról szóló példázatot közvetíti a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház április 21-én este 7-kor.


A felnőttek szóló előadások között elsőként az Illatszertár című romantikus komédiát láthatták a nézők, akik rekordszámmal vettek részt az első online közvetítésen. A tavaly szilveszterkor debütált háromfelvonásos vígjátékot közel kétezren nézték otthonukban.

A gyerekeknek most szombaton tűzte műsorára másodjára a Péter és a farkas című zenés mesejátékot a teátrum, ugyanis a nagy érdeklődésre való tekintettel – a nézők szavazatai alapján – egy délelőtti alkalommal is megtekinthető az előadás.

Az online közvetítések folytatódnak, minden előadás elérhető lesz a színház Facebook oldalán, YouTube-csatornáján, és a www.kecskemetinemzeti.hu weboldalon is.

Ajánló a Ballada… elé:

El kell-e mondani egy történetet, amit tulajdonképpen nem lehet elmondani? Úgy biztosan nem lehet, ahogy megtörtént, mert egy olyan árnyék vetül rá, ami több veszélyt is jelenthet. És mert nem bírja el a szív…
Valamiért mégis el kell mondani.

Megpróbálta Schwajda György, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház pedig megpróbálta színre vinni. Az október 23-i ünnepi díszelőadáson és premieren óriási közönségsiker fogadta ezt az erősen tabudöntögető előadást. Azóta is töretlen népszerűséggel játszotta a színház a darabot, egészen március közepéig…

A 301-es parcella bolondja a rendőri hivatásának csúcsán lévő ügynök, akit képességei arra ítélnek, hogy értelmi fogyatékost játszva, megfigyelje az oda temetettek látogatóit.

Történik mindez három évtizeddel a rendszerváltoztatás előtt. Létezik-e nemesebb cél, mint hogy sírok felett bizonyíthassuk a rendszer iránti hűségünket? Akkoriban úgy tűnt, nemigen.

A kegyelet és a Rend közötti örök ellentét, Cseke Péter színpadi megfogalmazásában, többek között ezt a kérdést veti fel.