Így készült az Imágó a Csokonai Színházban – Werkfilm

2020 április 21. kedd, 7:00

Az Imágó próbafolyamata tavaly november elejétől december 20-ig tartott. Az elkészült werkfilm segítségével bepillantást nyerhetünk, hogyan készült el az előadás az olvasópróbától egészen a bemutató napjáig.

A werkfilmet készítette: Jóvér Csaba és Pusztai Ákos.

A biológiában az imágó a kifejlett ivarérett szárnyas rovar neve. Az imágót a lárvalét előzi meg. A lárva a metamorfózissal fejlődő állatok átmeneti fejlődési alakja. Kafka ezt az intervallumot használja fel, amikor Gregor Samsa a lárva-létből rovarrá fejlődik Az átváltozásban, és ami az Imágó című darab inspirációja.

Fotó: Máthé András

A tizenéves alakulóban van, páncélt növeszt, átváltozik, életkori sajátossága ez. A kamaszkor lehet a legcsodálatosabb, de lehet a legátkozottabb életszakasz is. A szorongás, a félelem, az önbizalomhiány, az önutálat, a depresszió és annak fizikai tünetei megnyomoríthatja a személyiség alakulását szolgáló éveket. A kamasz enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel, de végigmegy ezen az átváltozáson. Máshogy kezd észlelni, máshogy lát, máshogy érez, fintorog a családi ebédnél és szívesebben eszik “mű” kaját, boldogan bújik el sötét helyeken, és fordít hátat az otthonos komfortnak, miközben lassan idegenné válik megszokott környezete, ahogy ő is egyre furcsább “alakot ölt” családja számára. A kamasz távolodik, de vajon ez az Ő elidegenedése, vagy inkább a környezete értetlenségéről van szó?

Az Imágó című előadás kamaszokról szól felnőtteknek és fordítva.

Fotó: Máthé András

PASS ANDREA: IMÁGÓ
Kamasz átváltozástörténet 19 képben
Inspiráció, szövegrészletek: Franz Kafka
Koncepció: Garai Judit, Pass Andrea

Szereplők: Rózsa László, Vasvári Csaba m.v., Varga Klári, Tolnai Hella, Gemza Villő, Fröhlich Kristóf e.h., Majzik Edit, Kránicz Richárd, Nagy Rebeka m.v.

Dramaturg: Garai Judit. Díszlet-és jelmeztervező: Tihanyi Ildi. Zeneszerző: Bartha Márk. Rendező: Pass Andrea.