Utcaszínház a szobából – Elindult az Élő báb-stream-ház

2020 április 21. kedd, 14:01

Az Élő báb-stream-ház egy online nézőtér, ahová bárki beülhet, ha küld magáról egy fotót.

Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel, a Csokonai Színház művészei online lakásszínházat rendeztek be a Vojtina Bábszínház lakás-próbatermében, ahonnan egyenes adásban közvetítik előadásaikat.

Majdnem minden a rendelkezésükre áll: ott vannak ők ketten, az előadások díszletei és bábjai, egy kis tér, ahol egy családi színház éppen elfér. De hiányzik az élő kapcsolat azokkal, akiknek az előadás szól. Ezért nézőiktől azt kérik, küldjenek magukról egy fotót, ami kikerülhet a nézőtérre, hogy a színészek is érezzék a jelenlétüket.

Takács Dániel és Lehőcz Zsuzsa / Fotó: Csokonai Színház

Az Élő báb-stream-ház online színháztermét az Objekt Projekt csapata, azaz Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel, valamint a Magamura Alkotóműhely alapítója, Boráros Szilárd Takács Balázs Istvánnal közösen rendezte be.

Kezdeményezésük azért különleges, mert megőrzi a színház élő varázsát (nem korábban készült felvételeket osztanak meg, hanem eljátsszák az előadást azoknak, akik nézik), és megpróbálja megtartani a kapcsolatot a nézőkkel. Mindezt a házi videózás technikai szintjén valósítják meg, ami véletlenszerűségével teszi megismételhetetlenné az előadás pillanatait.

Az előadásokat a szobájukban játsszák el, onnan közvetítik majd élőben minden második héten, szombat délutánonként, de legelőször 2020. április 25-én szombat délután 5 órakor: percegnek a lámpák, beülnek a nézők a képernyők elé, lemennek a fények és elkezdődik az előadás: ITT ÉS MOST!

Az Élő báb-stream-ház közösségi oldala itt található.