Színházat a hősöknek! – Új kezdeményezést indít a veszprémi színház

2020 április 25. szombat, 10:30

A kezdeményezés célja a rendkívüli veszélyhelyzetben erőn feletti munkát ellátó egészségügyi- és szociális szférában dolgozók felhőtlen kikapcsolódása a veszélyhelyzet elmúltával.


A Veszprémi Petőfi Színház felhívása:

A színház gyógyító erejével sok minden elérhető, most a „búfelejtés” lesz a cél – hangsúlyozta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes a pénteki sajtótájékoztatón. “A színházi élet normál működésének elindulásakor szeretettel meghívjuk a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, a Farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet, a veszprémi mentők és a veszprémi idősgondozásban dolgozó hősöket a Nyitott ablak című zenés vígjátékunk rendkívüli előadására” – jelentette be, hozzátéve, szeretnék a legszórakoztatóbb produkcióval feledtetni a nehéz időszakot és arra kérik a többi vidéki és fővárosi színházat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Dr. Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója örömmel fogadta a felajánlást. – Nem régóta vagyok a városban, de a Színház már érkezésemkor azonnal felvette velem a kapcsolatot. A város lakosságának van jövője, hiszen vész idején is nagy az együttműködés – vélekedett.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Örülünk annak, hogy a Veszprémi Petőfi Színház számos kezdeményezés élére állhatott, ilyen volt többek között a maszkkészítés és a lakosság megszólítása a Maradj otthon, majd mi megyünk programmal – mondta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Úgy fogalmazott, még nem lehet biztosan megmondani, hogy mikor indulhat el újra a színházban a megszokott élet, de “egy pici remény megcsillanhat mindannyiunk lelkében”.

A Veszprémi Petőfi Színház több, mint egy intézmény – húzta alá Ovádi Péter országgyűlési képviselő. – A színház működésén látszik, hogy itt nem akarnak megállni, folyamatosan látjuk azt a társadalmi felelősségvállalást, amit békeidőben és veszélyhelyzetben is tanúsítanak. Elsőként reagáltak a megváltozott lehetőségekre és segítették a térségben élőket többek között azzal, hogy a nézőkhöz vitték a kultúrát – emlékeztetett.

Ezzel kapcsolatban Oberfrank Pál elmondta, újraindult a Maradj otthon! szórakoztató programsorozat. Az elmúlt hétvégén Németbányán jártak a színház művészei, most pénteken Balatonalmádi és Balatonfűzfő, szombaton Sóly és Hajmáskér lakosai találkozhatnak velük, vasárnap pedig újra Veszprém következik.

Az egyéb színházban folyó munkákkal kapcsolatban Kellerné Egresi Zsuzsanna elmondta, hamarosan elkészül a tízezredik legyártott maszk, amelyből a frontvonalban dolgozók és a város lakosai is kaptak, a jövőben pedig egészségügyi védő overált is készítenek. Az első darabokat már használják a veszprémi kórházban. – Számos művészi állományban lévő kolléga (akinek nem tudunk színházi feladatokat adni) a közért tesznek és többek között a szociális területen dolgoznak – tette hozzá. Ezzel párhuzamosan a meglévő előadások „karbantartása” is folyik, az új évad első bemutatóira való felkészüléssel párhuzamosan, hogy készen álljanak a nézők fogadásának várva várt pillanatára.