Pillangó – Megtekinthető Horváth Csaba székesfehérvári rendezése

2020 május 02. szombat, 7:00

A Móricz-átiratot Kádas József és Törőcsik Franciska főszereplésével 2014-ben mutatta be a Vörösmarty Színház

Az előadás felvétele a Vörösmarty Színház facebook-oldalán látható.

Fotó: Medvigy Gábor

Minden kedden és csütörtökön este egy-egy darabját vetíti a színházra éhes közönségnek a szombathelyi teátrum. Április 30-án a Pillangó került sorra.

Egy tiszta és őszinte szerelem elé keserű akadályokat gördít a nyomorúság, a kiszolgáltatottság: a boldog és vak káprázat mögött megjelenik az élet éles és kegyetlen kése. Ám a szerelem oly erősen ragyog ki ebből a kietlen és szigorú környezetből, hogy szegénység táptalaján győzedelmeskedni tud a líra – táncban, szóban elbeszélve – olvasható az előadás ajánlójában.

Fotó: Medvigy Gábor

A 2014. január 11-én bemutatott előadásról a rendező annak idején így nyilatkozott: „Minden előadásomban jelentős szerepe van a testnek, a mozgásnak, és az ezekkel való kifejezésnek. Itt is (mint szinte mindenhol) a környezet koreografikus megteremtése volt az első feladat. Ezután kezdtük kibontani a prózán keresztül a történetet. Talán a környezet absztrakt megfogalmazásától lesz az előadás ‘horváthcsabás’, amely ez esetben egy búzamező. Koreográfiával elevenítjük meg a napszámosok aratását, és ebből válik ki, tűnik elő a történet.

Azért érzem igazán aktuálisnak és örök érvényűnek a Pillangót, mert bebizonyítja: a szerelem képes legyőzni azt a hihetetlen nehéz életet, amely körülveszi a szereplőket. A szegénységből fakadó életminőség minden elképzelhető akadályt a boldogságuk elé gördít. Minden arra törekszik, hogy ne legyenek egymáséi. Mégis azok lesznek. Ez a gyönyörű a Móriczban: árkon-bokron, tűzön-vízen át vezet az út, a fiatalok mégis egymást, és nem a materiális élet ‘javait’ választják.”

Bővebb információ az előadásról itt található.