Karanténküldetés teljesítve – Befejezte Radnóti Naplójának felolvasását Savanyu Gergely

2020 május 17. vasárnap, 12:02

Pénteken befejezte Radnóti Miklós Naplójának felolvasását Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze, aki március 30-tól 27 részben tolmácsolta a tragikus sorsú író életének mozzanatait közösségi oldalán.

Naponta majdnem annyian követték ezt a kezdeményezést, mint egy telt házzal zajló esti színházi előadást. Nagy irodalmi utazásként tekint az elmúlt időszakra, s szerinte egy művész életét sem lehet igazán megérteni csak a művein keresztül. Érdemes visszafejteni a sorsokat más fennmaradt lenyomatokból. Sokszínűbb képet kaphatunk az alkotó ember lelkéből.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

Savanyu Gergely szerint Radnóti Miklós zseniális, a magyar irodalmat, a versírást megújító költő szeretetre vágyó, nagyon érzékeny, ugyanakkor nárcisztikus és hiú ember volt. Őt mindig érdekelte a költészete, élete. Tervei között szerepel, hogy valamikor önálló estet készít erről. A színházi kényszerszünetet most arra is felhasználta, hogy a híres Naplóján keresztül mutassa be a tragikus sorsú irodalmi személyiséget..

“Nehézséget jelentett ebben a felolvasásban – a francia szavak helyes kiejtése mellett –, hogy felfedezzem és beazonosítsam azt a kapcsolati hálót, amely végigkíséri az egész könyvet. Ez szükséges, hiszen az értelmezéshez tudnom kellett kiről és miről beszél Radnóti. Maga a Napló 280 oldalas, s a függeléke 150 oldal. Tehát, ha az író mondjuk utalt a feljegyzésében Gyulára, akkor figyelnem kellett arra, hogy Ortutay vagy Illyés Gyula az említett személy. Napi öt–hat órát töltöttem el ezekkel a videókkal, hiszen az olvasás mellett a fényképek, illusztrációk válogatását, a szerkesztést, a vágást is magam végeztem el” – mondta Savanyu Gergely, akinek lelkileg legmegrázóbb élményei felolvasás közben azok a pillanatok voltak a Naplóból, amikor a munkaszolgálatairól írt Radnóti. Különösen a második munkaszolgálattal kapcsolatos részek hatottak erősen a színművészre.

Savanyu Gergely másfél hónapot töltött el Radnóti Miklóssal és Naplójával, költészetével, gondolataival, szellemiségével, lelkének lenyomataival, sorsának mozaikdarabjaival. Úgy érzi, ez az időszak, a felolvasás létrehozott benne egyfajta azonosulást az íróval. Így most ez az ő Naplója is marad 27 részben.

Soproni Petőfi Színház