Megkezdődtek a próbák a Szegedi Nemzeti Színházban

2020 május 21. csütörtök, 11:49

Ismét próbálják az 1984-et a Szegedi Nemzeti Színházban Horgas Ádám rendezésében, Rétfalvi Tamás, Ágoston Katalin és Alföldi Róbert főszereplésével.

Március közepén, a veszélyhelyzet kihirdetésekor maradtak félbe George Orwell klasszikusának, az 1984 című disztópiának próbái. A szigorítások enyhítése után csütörtökön újrakezdődött a munka. A darabot színpadra állító főrendező, Horgas Ádám szerint a vírushelyzettel együtt járó korlátozások erősen aláhúzták a darab mondanivalóját.

Fotó: szeged.hu

Barnák László főigazgató szerint most először felmérik, ki, milyen mentális állapotban van a kéthónapos karantén után, és csak ezt követően látnak munkához. “Most egy kicsit előre dolgozunk, hiszen egyelőre mi sem látjuk, hogyan és mikor tudunk majd újraindulni szeptemberben. Szeretnénk ősszel mihamarabb megkezdeni az évadot, hiszen már most 80–90 milliós kárunk van a jegybevételek és terembérleti díjak kieséséből. Ősszel közel hatvan elmaradt előadásunkat kell majd pótolni” – tette hozzá a direktor.

Horgas Ádám, az 1984 rendezője a próba előtt elmondta, egyelőre kisebb csoportokban – külön a tánckar, az énekkar és a színészek – próbálják a darabot. Elsősorban a technikai részletekre helyezik most a hangsúlyt, hiszen a szigorítások miatt nehéz lenne teljes értékű, művészi igényű próbákat tartani.

A főbb szerepeket Rétfalvi Tamás, Ágoston Katalin és Alföldi Róbert játssza, a bemutatót ősszel tartják.

Forrás: szeged.hu