Ezen a héten Az üvegcipőt és A padlást vetíti a Jászai Mari Színház

2020 május 28. csütörtök, 7:00

Ezen a héten két előadását is elérhetővé teszi online a tatabányai színház: Az üvegcipőt a szokásos péntek-szombati időpontokban, valamint gyermeknap alkalmából vasárnap 10 és 17 órától A padlást.

Az üvegcipő:

A Hamupipőke című Grimm mese alapján írta Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát. Itt a mese nem egy messzi-messzi országban, hanem Budapesten, a nyolcadik kerületben játszódik egy panzióban, 1924-ben. A Királyfi nem az ország várományosa, hanem egy 50 év körüli édes-mérges asztalos, Sipos Lajos, aki már nem igazán akarna változtatni az életén, de Szabó Irma a panzió fiatal cselédlánya beleszeret, és teljesen felforgatja a “Királyfi” életét.

A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége – írta Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően.

Szereplők: Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Szakács Hajnalka, Töreky Zsuzsa, Figeczky Bence, Honti György, Megyeri Zoltán/Czukor Balázs, Lass Bea, Maróti Attila, Tóth Rita, Grisnik Petra. Rendező: Czukor Balázs.

A padlás:

Szuperintelligens számítógép, körözött betörő, időzített bomba, rádiójelek fényév távolságra, és persze holdfény, pókháló… Egy ócska padlás, csak olyan, mint százezer másik, iszonyú piszok van… És mégis: ez az a hely, ahol kelet és nyugat összeér, ahol a fény a sötéttel összefér, ahol minden szellem látható, és minden szólam hallható, ahol nem fáznak a csillagok, s ahol emlékünk majd élni fog.

A hely, ahová tartozunk, s ahol néha másról álmodunk. Így hiszi a négy elfelejtett mesehős, s itt várják be a Révészt, aki átsegíti őket oda, ahol ők élnek: az örökre szépek. S persze eközben az is kiderül, miért jó embernek lenni, a földön élni – szeretni, vágyódni, gondoskodni valakiről, szilvásgombócot enni vagy épp csak az unokák miatt zsörtölődni…

A félig mese-félig musical szól mindenkinek: 9-99 éveseknek, határtalanul. Egy a fontos: a szellemeket csak az láthatja, akinek a szíve olyan romlatlan és tiszta, mint a gyermekeké.

Szereplők: Dévai Balázs, Erdélyi Tímea, Egri Márta, Kardos Róbert, Juhász Levente, Szabó Emília, Mihály Csaba, Megyeri Zoltán, Végh Péter, Honti György, Maróti Attila, Kaszás Mihály. Rendező: Harangi Mária.