Hat premiert tervez új évadában a Zenthe Ferenc Színház

2020 június 03. szerda, 7:50

Emellett egy ifjúsági, egy gyermek- és három felolvasószínházi bemutatót, összesen 11 új darabot láthatnak a nézők.

Simon Lajos igazgató a keddi sajtótájékoztatón elmondta: az előadásokat két helyszínen, a nagyszínpadon és a Zenthe Szalonban mutatják be. Szeptember 18-án állítják színpadra a Tanulmány a nőkről című zenés vígjátékot, októberben a Dollárpapát mutatják be Gálvölgyi Jánossal a főszerepben. Csiky Gergely A nagymama című vígjátékát decemberben nézhetik meg a nézők, a címszerepben a Jászai Mari-díjas Sárossy Kingával.

Január 22-én, a magyar kultúra napján az Énekes madár, Tamási Áron székely népi játéka lesz műsoron, március 27-én, a színházi világnapon Luigi Pirandello IV. Henrik című színművét mutatják be, a darabban Kaszás Gergő lesz a főszereplő. A hatodik premier A tanítónő. Bródy Sándor színműve Vándor Évával a főszerepben májusban kerül színpadra.

A Zenthe Szalon Felolvasószínházában láthatják a nézők Karinthy Frigyes Lux úr szabadalma, avagy a nyolcadik mennyország című műszaki misztériumát, Ugo Betti Bűntény a Kecskeszigeten és Herczeg Ferenc Kék róka című színművét. Simon Lajos hozzátette, öt felnőtt, négy ifjúsági és három gyermekbérlet csaknem negyven előadást tartalmaz a szeptemberben kezdődő szezonban.

Az előadások egy része a Zenthe Ferenc Színház, valamint a váci Dunakanyar Színház, a soproni Petőfi Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és az egri Gárdonyi Géza Színház közös produkciója. A szólóelőadások között lesz opera, operettgála, musical és táncszínházi produkció is.

Susán Ferenc produkciós igazgató, rendező arról számolt be, hogy augusztustól 43 fős lesz a társulat, a tagok közül harmincan salgótarjániak, kilencen évek óta a társulattal játszanak, négy egyetemista pedig itt tölti szakmai gyakorlatát.

A fenntartó önkormányzat képviseletében Tarnócziné Máté Melinda főtanácsos ismertette: a múlt évi 70 millió forint helyett 2020-ban 98 millió forinttal segíti az önkormányzat a színházat, az állam pedig ugyancsak 98 millió forinttal járul hozzá a működéshez, emellett 14 millió forinttal a szakmai fejlesztéshez.

A sajtótájékoztatón Simon Lajos arról is szólt, hogy a 2019/2020-as évadot lezárták. A járvány miatt 69 előadás maradt el. Mint elmondta, az elmaradt előadások után visszajáró összeget beszámítják az új évadra megváltott bérletbe. A bérlettulajdonosok kupont kaptak, amellyel szabadon választhatnak bármelyik felnőtt előadás közül. Az ifjúsági és gyermek korosztályt szabadjeggyel kárpótolják, amelyet bármely évadbeli előadásra beválthatnak.

Forrás: MTI