Díszévad 2.0 néven hirdetett új évadot a Csiky Gergely Színház

2020 június 13. szombat, 7:16

Díszévad 2.0 néven hirdette meg 2020/2021-es műsortervét a Csiky Gergely Színház, miután a teátrumi épület megújulásának alkalmából indult tavalyi díszévada félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt – mondta Fülöp Péter igazgató Kaposváron pénteken.

A direktor a somogyi megyeszékhely főterén a város lakosságának zenés, táncos műsorral is kedveskedő rendhagyó évadbejelentő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a színház a kényszerű szünet miatt a tervezettnél korábban, már június 20-án megnyitja kapuit és az Ügyes kis hazugságok című darabjának dupla előadására, június 27-én a Kövek a zsebben című produkciójára várja a közönséget.

Olt Tamás művészeti vezető közölte, hogy a Csiky Gergely Színház 10 bemutatót, köztük a korlátozó intézkedések miatt korábban be nem mutatott két darab színrevitelét tervezi a szeptemberben kezdődő új évadban. Ismertetése szerint a nagyszínpadon látható Csehov Meggyeskertje és Kálmán Imre Csárdáskirálynője, a Fekete István regényéből Olt Tamás és Váradi R. Szabolcs munkája nyomán színpadra kerülő Tüskevár, valamint Neil Simon Furcsa pár és Dosztojevszkij Karamazov testvérek című darabja.

A gyermek és ifjúsági bemutatók között van a Petőfi verses meséje alapján Olt Tamás és Mészáros Tibor által színpadra alkalmazott János vitéz című musical, Lewis Caroll Alice Csodaországban című mesejátéka, a kamarabemutatók között Yasmina Reza Egy élet háromszor, valamint Enyedi Éva és Rajkai Zoltán Hajnal hasad című, Fekete István regénye nyomán készülő produkciója. A legkisebbeknek szóló úgynevezett pöttöm bemutató Bartos Erika Bogyó és Babóca ünnepel című mesejátéka lesz a következő évadban.

Fülöp Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a jegyértékesítés július 1-jén kezdődik, egyben arra kérte a közönséget, hogy vásárláskor az online csatornákat vegyék igénybe. Bejelentette, hogy szeptember 11-én a Csiky Gergely Színház ad otthont az országos színházi évadnyitónak, a tavasszal elmaradt nemzetközi gyermek- és ifjúsági biennálét pedig szeptember 28. és október 4. között pótolják.

A direktor kitért rá, hogy a teátrum a félbeszakadt évadban, 2019. augusztus 1. és 2020. március 11. között, 180 előadást tartott, több mint 48 ezer nézőt fogadott, 10507 bérletet értékesített, a társulat 16 tájelőadásából 6-ra külföldön került sor. Hozzátette, a Lázár Ervin Program keretében több mint 7 ezer 3-5. osztályos általános iskolás színházi élményeit gazdagították. Szólt arról, hogy a koronavírus-járvány különleges kihívás elé állította a színház munkatársait. Művészeik az “Erkélyből páholy” program keretében közterületeken játszottak, 150 videót készítettek, 9 héten át online közvetítették korábbi előadásaikat, varrodájuk dolgozói szájmaszkokat készítettek, a jegyiroda munkatársai rászoruló idősek bevásárlásait intézték.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszönetet mondott a kaposváriaknak a koronavírus-járvány elleni védekezésben mutatott helytállásáért, fegyelmezettségéért. Megjegyezte, hogy bár lehetősége lett volna rá, a színházkedvelő közönség nem váltotta vissza bérleteit, és “ez óriási erőt ad a színházigazgatónak, a színészeknek, mindazoknak, akik szeretik a színházat”.

Forrás: MTI