Júliusban indul a Zsámbéki Nyári Színház

2020 június 26. péntek, 7:00

A frissen felújított Zichy-kastély belső udvarán álló színpadra tervezik idén az előadások java részét, de lesz előadás a Romtemplom középkori falai előtt éppúgy mint, egyes – gasztronómiához köthető – produkciók esetében a város kedvelt éttermeinek szabadtéri területein.

A szervezők közleménye:

“Miért van az, hogy a gondtalan vidámság perceiben is egyszerre csak valami különös hangulatváltozás következik: a nevetés még jóformán el sem hagyta az arcot, s az arc – ugyanazok között az emberek között – máris egészen más kifejezésű, vonásait egészen más fény világítja meg?” (Gogol)

Zsámbék különleges szabadtéri helyszínei adnak otthont a Zsámbéki Nyári Színház idei programjainak július 5-ével kezdődően. A frissen felújított Zichy-kastély sajátos atmoszférájú, nyitott belső udvarán álló színpadra tervezzük idén az előadások java részét, de lesz előadás a Romtemplom középkori falai előtt éppúgy mint, egyes – gasztronómiához köthető – produkciók esetében a város kedvelt éttermeinek szabadtéri területein.

KedvesZsámbék! – Karinthy-kabaré 2019-ből / Fotó: Zsámbéki Nyári Színház

Folytatódik a #KedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínház-sorozata Seres Tamás rendezésében, olyan művészekkel, mint Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdú Steve, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József, Beck Zoltán, de vendégül látjuk a zsámbéki színpadon Hobo estjét, Mácsai Pál és Lukács Miklós közös Örkény-estjét, Kamarás Ivánt zenekarával, Kollár-Klemencz Lászlót az Ég az erdő című produkcióval, valamint Grecsó Krisztiánt és Hrutka Róbertet is.

„Tekintettel a jelenlegi helyzetre, első sorban kis háttérigényű, de nagyon erős produkciókat terveztünk idén Zsámbékra hozni. A felolvasószínházat, és a zenés irodalmi esteket tapasztalataink szerint tavaly is nagyon szerette a közönségünk, volt olyan este, hogy több, mint 400-an ültek a nézőtéren – a szomszéd faluból kellett székeket kölcsönkérnünk. Most a szabályok szerint 100-120 főt tudunk biztonságosan leültetni, szabadon elhelyezett székeken. Nagy öröm, hogy idén már meg tudjuk mutatni a frissen felújított Zichy-kastély csodálatos belső udvarát is a nézőinknek” – mondta Russói Tamás, a Zsámbék-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke.

Gondolatok szabadon és nemzetben, csendek; a bátor társak, bátor nők, férfiak, gyerekek- hősök, szembenézés a múlttal és a jövővel, a magyar irodalom nagy harcai, dicsőségei és bukásai; haza és szeretet. Versek és mesék az örömről, a bálról, az álomról és talán picit a csalódásról. Boldog pillanatok, öröm-érzések, mulatság, férfiak és nők; zene és kis elmélyülés; súlypontok és csendek.…. Tudjuk, ezek szavak; ezeken az estéken megtöltjük tartalommal!

A Kedves Zsámbék előadásai több évszázad irodalmából válogatnak: Tinódi Lantos Sebestyén, Janus Pannonius és Csokonai Vitéz Mihály költeményei békésen megférnek Háy János szövegei mellett, életszagúan megidézve és mába átemelve azt a történelmi korszakot, amely ma is kézzel fogható Zsámbék középkori emlékeiben. Külön estje lesz a Szellemnek és a Szerelemnek, csodálatos versekkel és színészekkel, korszakos zenészekkel.

„Mivel a karanténban mindenki amatőr szakács és pék lett idén két estét is válogattam gasztronómiához köthető írásokból: Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delicatesst, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni” – nyilatkozta Seres Tamás rendező.

Az előadásokról bővebb információ és jegyek a Zsámbéki Nyári Színház weboldalán, személyesen információ kérhető és jegyek vásárolhatók a zsámbéki Tourinform irodában.

Kérjük közönségünket, hogy figyeljék az aktuális szabályokat honlapunkon és facebook oldalunkon és segítsük egymást ezek betartásában, mindannyiunk biztonsága érdekében!

Szeretettel várjuk előadásainkra!