Nyitásra fel! – Meghirdette évadát a Jászai Mari Színház

2020 június 27. szombat, 8:26

Crespo Rodrigo igazgató sorai a tatabányai teátrum következő évada elé.

Tisztelt Nézőnk! Kedves Barátunk!

Több, mint három hónapnyi bezárkózás után, óvatosan, de végre újraindul az élet. A mögöttünk álló időszak mindannyiunknak nehézséget okozott, mégis azt remélem, hogy az elmúlt 10 év legjobb előadásainak online térben történő közvetítéseivel talán enyhíthettünk a szorongásainkon, félelmeinken és sikerült legalább egy kis erőt adni Önöknek. Annyi minden hiányzik most a normális élethez, ha tetszik, a hétköznapokhoz, amit megszoktunk, és amit talán eddig nem is értékeltünk eléggé, mert természetesnek vettük, hogy van. Elragadnak minket a gondjaink, a problémáink, elvakít minket a világ nyüzsgése, folyton mozgásra kényszerít a megfelelni vágyás, a „le ne maradjak valamiről” érzés. Pedig néha jó leülni egy kicsit, akár egy nézőtéri székre itt a Jászaiban és figyelni magunkra, egymásra, része lenni egy közös történetnek. Kérdéseket feltenni és válaszokat találni…

Crespo Rodrigo / Fotó: Prokl Violetta

Egy háború utáni kilátástalan helyzetben, mit ér a szeretet? A Valahol Európában című musical méltán van folyamatosan jelen a hazai színpadokon, hiszen gyönyörűen mesél a szeretet erejéről. Mi történik egy cinikus, romlott szívvel, ha eléri a szerelem? A Veszedelmes viszonyok sziporkázó párbeszédei mögötti valódi izzás, a férfi és nő közötti örök harc lebilincselő estét ígér. Mit jelent a barátság? A Teljesen idegenek színpadi változatában egy baráti társaság kerül próba elé, azt hiszik, mindent tudnak egymásról, hiszen a legjobb barátok, ám mindenkinek vannak titkai, és a mobiltelefonok nem hazudnak. Mit tesz velünk a lebukástól való félelem? A revizor című komédiában egy egész kisváros élete bolydul fel a hírre: megjött a revizor! És mivel mindenkinek van vaj a füle mögött, a félelem elképesztő helyzetekbe sodorja a díszes kompániát. Mit ér meg az igazság?

A Közellenség című drámában a főhős az igazának akar érvényt szerezni bármi áron, akár a világgal szemben is. Mi a következménye a hazugságnak? Az Amit a lakáj látott (a kulcslyukon át) című angol komédia a legképtelenebb helyzetekbe sodorja szereplőit hazugságról hazugságra, mindezt ráadásul az is tovább bonyolítja, hogy a bohózat színhelye egy elmegyógyintézet.

Reményeim szerint hat olyan darab, melyben alkotónak és nézőnek egyaránt bőven van felfedeznivaló: a komoly magánéleti kérdésektől a társadalmi problémákig, a kacagtató bohózattól a komédián keresztül a musicalig, klasszikustól a kortárs darabokig. És mindehhez a Jászai társulata!, azokkal a rendezőkkel, akiket az előző évadokból már jól ismerhetnek: Guelmino Sándor, Szikszai Rémusz és Vidovszky György. Nagy örömömre szolgál ugyanakkor, hogy az új évadban ismét két olyan rendező mutatkozik be színházunkban, akikkel eddig még nem dolgoztunk együtt: Fehér Balázs Benő és Szabó Máté először rendez a Jászaiban.

Nem lehet elégé hangsúlyozni, mennyire fontosak egy színház életében a gyerekek! Évről évre igyekszünk olyan programot összeállítani, amely egyrészt szerethető a számukra, ugyanakkor meg is szeretteti velük a színház élményét. Azt az élményt, ami reményeim szerint segít abban, hogy felnőttként színházlátogatóvá váljanak. A következő évadban a magyar népmesék, a hihetetlenül kreatív bábjátékok, és a fantázia, a csoda, a határtalan képzelet világa egyszerre jelenik meg a gyerekrepertoárban. Nagyon várjuk, hogy mesélhessünk mindarról, amit talán csak a gyerekek érthetnek meg!

Kedves Barátunk! A Jászai a társulat és Ön nélkül csak egy élettelen épület. Bízunk abban, hogy ősszel újra találkozhatunk és a falak között ismét életre kelhet mindaz, amit annyira szeretünk. A színház! Kérem, váltsa meg idén is bérletét vagy legyen új bérletesünk! Tartozzon Ön is ahhoz a jászais családhoz, melynek tagjai ezekben a bizonytalan hónapokban sem engedték el egymás kezét! Higgye el, a Jászai Mari Színház számára ez most művészi és gazdasági értelemben egyaránt életbevágóan fontos!

Vigyázzon magára!

Az őszi találkozás reményében bízva, a Jászai társulatának nevében, tisztelettel!

Crespo Rodrigo
igazgató

A Jászai Mari Színház következő évadának felnőtt bérletes előadásairól bővebben itt olvashat. A gyermekbérletes előadások itt találhatók.