Függöny – Szentendrén készül Sardar Tagirovsky rendezése

2020 július 25. szombat, 7:08

A Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves bábszínész osztályának hallgatói és Sardar Tagirovsky rendező közösen dolgoznak a Függöny című előadáson, ami számos klasszikus mű, valamint a szereplő színészek és alkotók improvizációi alapján jön létre.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Az alkotók ajánlója:

A 17. században járunk. A világot megrengette a Fekete Halál, más néven a pestis. Drámai klímaváltozás sújtja az északi féltekét, addig soha nem látott társadalmi és gazdasági válságot hagyva maga után. Pusztító erejű éhínség söpör végig Európán. A 30 éves háború kiirtja a német fejedelemségek lakosságának nagy részét.

Az angol polgári forradalom közel fél évszázada szintén rengeteg áldozattal jár. Franciaország-szerte lázadások, gyújtogatások. Az egész országot rettegésben tarja a Fronde, a Félelem nevű parasztmozgalom. Hatalmas zavargások Lisszabonban, Barcelonában és Nápolyban. Magyarország az egész évszázad során háborús pusztításoktól szenved. Majdnem világvége.

Fotó: Szentendrei Teátrum

De történetünk nem erről szól, hanem egy színházi társulatról, amely a fényűző Versailles-i udvarban tevékenykedik. Ugyanott, ahol Lully vígan komponálja zeneműveit, amelyek átlengik a palota ragyogó termeit. És a társulat ezért még fizetést is kap.

Ennek a társulatnak alapítója, vezetője, írója, rendezője, és egyik színésze az a híres-hírhedt alak, aki gyakorlatilag a színpadon hal meg, és akinek alakja ma már halhatatlanná vált: Molière.

Egy kaotikus világban mi értelme a színháznak? Hátradőlhetünk-e, miközben pusztul a világ körülöttünk? Tudunk-e egyáltalán önfeledten játszani? És baj, ha tudunk?

Sardar Tagirovsky: FÜGGÖNY
avagy egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Az előadás
Molière: Versailles-i rögtönzés
Molière egyéb művei
korabeli dokumentumok
M. Bulgakov: Képmutatók cselszövése
M. Bulgakov: Molière, avagy az álszentek összeesküvése
M. Bulgakov: Molière úr élete
Szophoklész: Oidipusz király
Szophoklész: Antigoné
Racine művei
Ariane Mnouchkine elemzése és művei
Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
William Shakespeare-t érintő dokumentumok, művek, idézetek,
az előadásban szereplő színészek és alkotók improvizációi alapján jött létre.

Szereplők: Ács Petra, Bánky Sára, Bartha Bendegúz, Bartos Ágnes, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Horgas Ráhel Anna, Hrisztov Toma, Kedves Csaba, L. Nagy Attila, Podlovics Laura, Szekeres Máté.

Látvány: Lokodi Aletta. Látványtervező asszisztens: Toldi Flóra. Rendezőasszisztens: Birkenstock Rebeka. Dramaturg: Sényi Fanni. Rendező: Sardar Tagirovsky.

Bemutató:
2020. augusztus 14. (esőnap: augusztus 15.)
Ferenczy Múzeum udvara (Kossuth Lajos u. 5.)