“Lehunyja sok szemét a ház” – Programsorozattal búcsúznak a Csokonai Színház felújítás előtt álló épületétől

2020 augusztus 12. szerda, 7:00

„Lehunyja sok szemét a ház” címmel több mint kéthetes programsorozattal búcsúzik a Csokonai Színház társulata és közönsége a felújítás előtt álló épülettől.

Kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal, fáklyás felvonulással várják közönségüket, sőt élőlánc költözteti majd át egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba. Az eseménysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődik és a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul. A társulat ezúttal is olyan innovatív programokkal várja vendégeit, amelyek új oldalairól jelenítik meg a Kossuth utcai épületet.

Az ON térspecifikus csoportos kiállítás a Lighthouse fényművészeti szövetség alkotóinak kompozícióit mutatja be alkalmi kiállítótérré avatva a Csokonai Színház különleges atmoszférájú környezetét. Az állandó változást és a változó állandóságot szimbolizáló alkotások a fény különböző közegeinek személyes megtapasztalására invitálnak. Az analóg és digitális technikákat ötvöző fényművek és kinetikus installációk az épített terek, a fizikai matériákból alkotott tükröződő felületek és a fény médiumának felfedezésére hívják a látogatókat. A kiállítás augusztus 18. és 22. között látogatható.

Fotó: Csokonai Színház

Az én Csokonaim címmel személyes hangvételű kulisszajárásokat tartanak a színészek augusztus 14. és 28., valamint augusztus 31. és szeptember 4. között 16 óra 30 perctől. A színészekre hangolt bejárásokon a szokásos helyszínbemutatások mellett a művészek azon élményeikről, emlékeikről mesélnek, amelyek az épület egy-egy szegletéhez kötik őket. A kulisszajárások minden alkalommal a Horváth Árpád Stúdiószínházban végződnek, ahol a Kívánságfalon üzenhetnek a résztvevők az épületnek, a társulatnak. És akik végigvezetik a jelentkezőket a titkos színházi utakon: Vranyecz Artúr, Varga Klári, Mercs János, Edelényi Vivien, Mészáros Ibolya, Majzik Edit, Ráckevei Anna, Horváth Julianna, Csikos Sándor és Wessely Zsófia. A kulisszajárásokra a Jegymester.hu oldalon válthatók jegyek 300 Ft-os jelképes áron.

A vállalkozó kedvű nézők átköltöztethetik a Tesztoszteron, az Oszkár és Rózsa mami vagy az Augusztus Oklahomában egy-egy ikonikus jelmezét és kellékét a Csokonai Színház jelmeztárából a Víg Kamaraszínházba. Így jár majd kézről kézre Mucsi Zoltán impozáns rózsaszín cipője és Mercs János áttetsző, necchálós atlétája a Tesztoszteronból vagy Rózsa László hatalmas plüsskutyája az Oszkár és Rózsa mamiból. Az élőlánchoz természetesen a Csokonai színészei, énekkari tagjai, fodrászai, kellékesei, díszítői is csatlakoznak. A Költöztesd át a Csokonait! augusztus 26-án 11 órától indul. Gyülekező az Ady parkban.

Ahogy a Színházak Éjszakája programjaiból, úgy most sem maradhatnak el a nyílt próbák. A „Lehunyja sok szemét a ház” lehetőséget ad arra, hogy bepillantsunk abba a közönség előtt sokszor rejtett munkafolyamatba, ami egy-egy színházi előadás elkészültéhez vezet. A francia vígjáték, az Őszintén szólva próbáira augusztus 24-én és augusztus 31-én ülhetnek be azok, akik Gemza Péter rendezői instrukcióra kíváncsiak, míg augusztus 28-án egy gyerekelőadás, a Herkules − A kezdetek című darab titkaira derül fény.
A nyílt próbákra is a Jegymesteren válthatók jegyek. A belépőjegy ára 300 Ft.

A Csokonai erkélyére félórás koncerteket szerveztek. Táncolnék a boldogságtól címmel a Csokonai Színház énekkarának két oszlopos tagja, Simon Erika és Udvarhelyi Péter énekel népszerű operettslágereket augusztus 25-én, augusztus 26-án Varga Klári és Herczeg Tamás ad koncertet (Mert élni jó), és itt lép fel sanzonestjével Papp István is augusztus 31-én. A koncertekre 20-20 fő regisztrálhat. A belépőjegy ára 300 Ft.

Akik már nem kaptak jegyet az augusztus 30-i Csárdáskirálynőre, azoknak nyújt kárpótlást az augusztus 27-i Húzzad csak kivilágos virradatig koncert, amely a népszerű Kálmán Imre-operett slágereiből nyújt ízelítőt az énekkar előadásában az Ady parkban. A program ingyenes.

Fotó: Csokonai Színház

Ha színház, akkor nyilván játék! A Színházi kvízözönben a szellemi kihívások szerelmeseit várják augusztus 27-én és szeptember 2-án hat hatfős csoportba a színészek vezetésével, hogy a színház, irodalom, film világa mellett általános műveltségi kérdésekben mérjék meg tudásukat, szigorúan játékos keretek között! Regisztrálni ötfős csapatokkal (hatodik a csoportvezető színész) a Csokonai Színház Szervezési Osztályán a szervezes@csokonaiszinhaz.hu oldalon és a 06 52 413 565-ös telefonszámon lehet. A kvízjátékra szintén 300 forintért válthatnak belépőt a színház jegypénztárában.

A rendezvénysorozat végén a nézőkkel közös fáklyás felvonulással vesznek szimbolikus búcsút a rekonstrukció előtt álló épülettől. A gyülekezőket szeptember 4-én a Holdvilág Cafe koncerttel várja Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel az Ady parkban, majd miután mindenki kapott egy fáklyát, harmonikaszóval kísérve sétálnak át a Víg Kamaraszínházhoz, ahol Újhelyi Kinga és Szabó Krisztián koncertje várja a menetet.

A programsorozat ugyan szeptember 5-én véget ér, de a társulat új játszóhelyein és Debrecen innovatív helyszínein a 2020/2021-es évadban is várja a közönséget.

A „Lehunyja sok szemét a ház” részletes programját itt találják.