Már próbálják az Abigélt a Szegedi Pinceszínházban

2020 augusztus 14. péntek, 7:43

A Szegedi Pinceszínház fesztiválját, a 18 éves Várjátékokat – a járványhelyzet miatt – ősz elején tartják meg, a rendezvénysorozat Szegedi Vízi Színház néven a Tisza-partra költözik. Ennek keretében Szabó Magda ifjúsági darabját, az Abigélt állítják színpadra, melynek próbafolyamata már javában zajlik.

Fotó: Szegedi Pinceszínház

A pandémiás helyzet a szereplőválogatást az online térbe helyezte, így rövid videókkal neveztek a fiatalok a megmérettetésre. „Ugyanis az előadásunk érdekessége az, hogy nem csak felnőtt színészekkel, hanem a műben eredetileg is szereplő 13-16 éves fiatalokkal állítjuk színpadra a Pozsgai Zsolt-féle prózai darabot” – fogalmazott Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója.

Fotó: Szegedi Pinceszínház

„Több, mint 40-en jelentkeztek az online castingra, amely kiválóan működik egészen addig, amíg nem válik nélkülözhetetlenné az interakció. A rendezői instrukciókra való reakciókészség elég fontos alapja egy színész kiválasztásának” – kezdte Janik László, az előadás rendezője. Majd leszögezte: „Nem csupán tehetséges és ügyes lányokat kerestünk, hanem egymáshoz illő, mégis különböző karaktereket, akik mind a rendezői instrukciókhoz, mind a partnerek reakcióihoz tudnak igazodni. Megfelelő technikai háttérrel talán még ez is tesztelhető lett volna az online térben, és nem is tehettünk volna mást, ha nem szűnik meg a vészhelyzet. Így azonban szerencsésebbnek találtuk a válogatás utolsó fordulóját egy “élő” tréning keretében lebonyolítani.” Janik László gondolatait az igazgatónő még azzal egészítette ki, hogy a válogatás szempontjai között fontos volt az is, hogy együtt a lányok hogyan néznek ki, hiszen a nyolc lány, nyolc különböző karakter.

Fotó: Szegedi Pinceszínház

Így a szeptember 11-i vízi színházi bemutatóra már a kialakult csapattal próbál a teátrum:
VITAY GINA – Hackler Lili
VITAY TÁBORNOK, az apja – Rácz László
ZSUZSANNA TESTVÉR – Kálmán Zsófia
KŐNIG TANÁR ÚR – Janik László
KALMÁR PÉTER, osztályfőnök – Gargya Balázs
TORMA GEDEON , igazgató – Farkas László
TRUITH GERTRÚD, tornatanár – Vajda Józsa
HAJDÚ TANÁRNŐ, énektanár – Üllei Kovács Gizella Anna
HORN MICI, városi előkelőség – Büky Beáta
KUNCZ FERI, Gina régi szerelme – Biri Gábor
MIMÓ NÉNI, Vitay tábornok nővére – Kis Kata
MARSZELL, Gina nevelőnője – Kancsár Orsolya
KIS MARI – Borovics Anna
TORMA PIROSKA – Tóth-Abonyi Milla
BÁNKI ANNA – Fodor Zsófia
MURAI TÜNDE – Farkas Eunika
SZABÓ ANNA – Szabó Szonja
SALM GIZELLA – Janó-Szegi Eszter Luca
VARGA EDIT – Kancsár Mirjam