Nyílt próbák kulisszatitkai a Csokonai épület-búcsúztatóján

2020 augusztus 24. hétfő, 10:51

Hogyan lesz színpadkész hat hét alatt egy félreértéseken alapuló vígjáték és egy alsós korosztályt célzó mesejáték? Hogyan instruálható a figurát kereső színész úgy, hogy ne bizonytalanodjon el a keresésben, de mégis működjön egy rendezői koncepció? Mennyire pszichológus egy rendező?

A próbafolyamat egy fázisába pillanthatnak bele azok, akik az Őszintén szólva és/vagy a Herkules − A kezdetek című darabok nyílt próbáira jelentkeznek a Csokonai Színház épületbúcsúztató programsorozata, a Lehunyja sok szemét a ház keretében.

Fotó: Csokonai Színház

Egy hazugság, kettő, majd három. A Feydeau-féle bohózat hazugságlavinájára építő Őszintén szólva című Xavier Daugreilh−darabot Gemza Péter állítja színpadra. Daugreilh a félreértésekkel játszik, de korára és generációjára jellemző komikummal. „Félünk az elköteleződéstől, attól, hogy a dolgok változnak és attól, hogy partnerünk nem hozzánk való. Ez elég fontos probléma a társadalomban”− vallja a francia színpadi szerző. A kritikusok szerint az Őszintén szólva ritmusát kell elkapnia egy rendezőnek. Hogy miként kutatja és talál rá a darab ezen rejtett vonására a színészekkel együtt a Csokonai Színház igazgatója, azt az augusztus 24-i és az augusztus 31-i nyílt próbákon, mindkét alkalommal 18 órától a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében láthatja a közönség.

Az Őszintén szólva hőse egy munkanélküli újságíró. Sármja épp annak köszönhető, hogy akarata ellenére hazudik. Hat hónappal a válása után sem tudja lehúzni ujjáról a jegygyűrűjét… Egyik este Serge megismerkedik Gwendoline-nal, aki azt hazudja, hogy beleunt a szingli pasikkal való nyűglődésbe, és már csak a nős férfiak érdeklik. Több se kell! Serge – ujján a jegygyűrűvel – elhiteti Gwendoline-nal, hogy még házas, és felviszi őt a hatalmas luxuslakásba, ahol barátai nyaralása alatt lakik. Egyéjszakás kalandnak indul, de Serge kezd beleszeretni Gwendoline-ba, és innen már nincs visszaút…

Fotó: Csokonai Színház

A legjobb francia vígjátéknak járó Molière-díjat nyert Daugreilh több művében foglalkozik azzal, hogy a hazugság hogyan szövi át és alakítja az életünket. Három pár (Mercs János- Wessely Zsófia, Herczeg Tamás-Mészáros Ibolya, Takács Dániel és Horváth Julianna) mutatják meg, hogyan fulladozik a 30 és 40 év közötti korosztály a hazugságok hálójában.

A Herkules−A kezdetek az elit és a kisemmizett társadalmi réteg kapcsolatát, egymáshoz való viszonyát vizsgálja. Herkules nem akar úgy élni, ahogy az anyja, ám a hőssé válással együtt jár a hírnév, a sztárság pedig erősen hat fiatal héroszunkra. Olyannyira, hogy elfelejti eredeti célkitűzéseit, és saját önzése hajtja. Az útja fontos tanulás, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A darab rendezője Madák Zsuzsanna, Herkules Kránicz Richárd.

A Herkules−A kezdetek nyílt próbája augusztus 28-án (pénteken) 18 órától a Csokonai Színház balett-termében lesz. Mindhárom nyílt próbára 300 forintos jegyek válthatók a jegypénztárban.