Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Csokonai Színház

2020 augusztus 27. csütörtök, 8:46

A társulati ülést követően a színház dolgozói a város vezetőivel és a közönséggel karöltve élőlánccal költöztették el az utóbbi évek darabjainak ikonikus jelmezeit, kellékeit és parókáit a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba.

Fotó: Molnár Péter

“A nyár folyamán tartott színházi előadások és programok, illetve a folyamatban lévő bérletezés azt igazolják, hogy a nézők szeretete és bizalma töretlen. Ismét bebizonyosodott, hogy a színházcsinálás nekünk öröm, de nem önmagunkért van, hanem azért, mert szükség van rá” – mondta Gemza Péter az évadnyitó társulati ülésen. A színház igazgatója hozzátette azt is: „A koronavírus-járvány, a kiköltözés és a jogviszonyváltozás három olyan adottság, amelyek nagyon nehéz helyzet elé állítják a társulatot. A társulat ereje ad magabiztosságot a tervezéshez. Az elmúlt időszak eseményei alapvetően rajzolták át azt, amit elterveztünk, a Víg Kamaraszínház bezárása jelentős veszteség, de kényszerű döntés volt. A mögöttünk álló fél év megtanított a színház fontosságára, és ebből a tapasztalatból kell erőt merítünk az előttünk álló nehézségek átvészelésére.”

A vírusjárvány és a költözés teremtett új játszóhelyeket és speciális bemutatót. Formabontó Hamlet előadást, egyedülálló karanténprojektet készített a Csokonai Színház, amelyet nagy sikerrel játszanak a Nagyerdei Stadionban. A darabot a Londonban dolgozó Éry Franciska rendezte, fókuszban a távolságtartással, a vizualitás mellett a hangoknak, hanghatásoknak is főszerepet adva.

Fotó: Molnár Péter

„Sokat gondolkozom azon, hogy most, amikor egy olyan vírus eszi a világot, amely miatt távolságot kell tartani, hogy lehet szociális programot csinálni. Márpedig a színház az, egy összegyűlés. Rájöttem, hogy ha távol is van a színész a nézőtől, de a fejhallgatón keresztül a fülébe beszél, az hatalmas intimitást adhat” − mondta a rendező. A produkciót nevezhetnénk vitrinszínháznak is, hisz az előadás helyszíne a Nagyerdei Stadion földszinti, üvegfallal borított része. Míg a színészek bent játszanak, a nézők kívülről nézik őket, majd az előadás közepe felé kitörnek ebből a vitrinből és a darab végéig már külső tereken zajlanak a történések. A produkció alapanyaga a Hamlet Nádasdy-féle fordításának erőteljesen meghúzott verziója.

A rendező azt is elárulta, hogy ebben a furcsa, járvánnyal terhelt helyzetben leginkább a gyász és a gyász feldolgozása izgatta a Hamlet kapcsán, az, hogy a gyász súlya alatt Hamlet hogyan roppan meg, hogyan ütközik folyamatosan tragédiákba. A rendező úgy fogalmazott, hogy „színházba menni ma radikális tett, és ha színház mindenkié, akkor mindenkire oda kell figyelni”. A produkció címszerepét Rózsa László, Ophéliát Mészáros Ibolya játssza.

Fotó: Molnár Péter

A társulat a debreceniekkel, a közönséggel karöltve vesz búcsút a felújítás előtt álló történelmi épülettől. „Lehunyja sok szemét a ház” címmel több mint kéthetes programsorozat kezdődött a hét elején. Kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal várják az érdeklődőket, sőt élőlánc költözteti majd át egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét a Csokonai Színházból a Víg Kamaraszínházba. Az eseménysorozat augusztus 18-án a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődött és a Bánk bán szeptember 5-i premierjével zárul. A társulat ezúttal is olyan innovatív programokkal várja vendégeit, amelyek új oldalairól jelenítik meg a Kossuth utcai épületet. A rendezvénysorozat végén a nézőkkel közös fáklyás felvonulással vesznek szimbolikus búcsút a rekonstrukció előtt álló épülettől.

A programsorozat ugyan szeptember 5-én véget ér, de a társulat új játszóhelyein és Debrecen innovatív helyszínein a 2020/2021-es évadban is várja a közönséget. A színházban már javában tartanak a próbák. Az Őszintén szólva című francia vígjátékot a Csokonai Színház igazgatója, Gemza Péter rendezi, míg a Herkules – A kezdetek című mesejátékot Madák Zsuzsanna.

Fotó: Molnár Péter

Az idei Mesteremberek díjat Kovács István asztalos kapta az évadnyitó társulati ülésen. Az elismerést a díj alapítója, a színház előző igazgatója, Ráckevei Anna adta át. A Kardos Géza Alapítvány díját Nagy Kíra vehette át.

Az eseményen részt vett Papp László polgármester is, aki elmondta, hogy jelenleg Debrecenben zajlik az ország legnagyobb színházfejlesztési projektje, amely a város hosszútávú stratégiai érdekeit szolgálja. Kiemelte azt is, hogy a Csokonai Színház rekonstrukciója és a Latinovits Színház belső tereinek párhuzamosan zajló megújulása révén két és fél év múlva Debrecen lesz az a vidéki város, ahol komplex, szerteágazó lehetőségeket megjelenítő színházi élet kialakulására nyílik lehetőség. A Latinovits Színház esetében két év a kivitelezési határidő, így, ha a Csokonai Színház addig nem készül el, a Latinovits fogadja majd rendezett körülmények között a társulatot. A polgármester a város támogatásáról biztosította a színház dolgozóit.