A Móricz Zsigmond Színházban is elindul az évad

2020 szeptember 04. péntek, 7:00

A szabadtéren augusztusban debütált Neil Simon-musicallel, az Édes Charityvel kezdődik szombaton a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2020/2021-es évadja – hangzott el a társulat évadnyitó ülésén.

Kirják Róbert ügyvezető igazgató az eseményen elmondta, hogy a koronavírus-járvány a színházi munkára is rányomja a bélyegét, a nézők számára kötelező maszkviselés és a nézőtér nyitási rendjének megváltozása mellett már biztossá vált, hogy a határkorlátozások bevezetése miatt elmarad az évad második bemutatója, Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámája, amelyet Keresztes Attila rendezett volna.

A teátrum vezetője a tavaszi előadások pótlásával kapcsolatban kitért arra, hogy a felújított és jelentősen átalakított szabadtéri színpad nélkül nem lett volna esély a színház anyagi “túlélésére”, számos darabot ugyanis ezen a játszóhelyen láthatott a közönség. Az évad indításáról azt mondta: egy hónappal a bérletek értékesítésének zárása előtt már a tavalyi kamarabérletesek 78 százaléka, a nagyszínpadi bérleteseknek pedig 73 százaléka megvette bérletét. Megjegyezte azt is, a diákbérletek eladásának várható csökkenése miatt nem kizárt, hogy kevesebb gyermekelőadást fog játszani a társulat.

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Kovács Ferenc polgármester szintén a szabadtéri színpad jelentőségét emelte ki, megjegyezve, hogy a Vidor Fesztivál számos eseményét rendezték meg a Benczúr téri színpadon. Év végére várhatóan átadják Nyíregyháza épülő kulturális negyedének egy újabb elemét, a korábbi helyőrségi művelődési otthon Szindbád néven születik újjá, ahol egy pódiumszínpadot is kialakítanak – mondta a városvezető.

Az évad műsorában a nagyszínpadi bemutatók közül látható lesz Francis Veber Balfácánt vacsorára! című vígjátéka Göttinger Pál rendezésében,

Szálinger Balázs meséje, a Csillagszemű juhász Vidovszky György színrevitelében, a Jókai Mór kisregénye és Dargay Attila rajzfilmje alapján készített Szaffi című darab, amelyet Horváth Illés rendezésében láthatnak a nyíregyháziak.

Jule Styne, Bob Merrill és Isobel Lennart Funny girl című musicaljét Szente Vajk állítja színpadra, egy Shakespeare-klasszikust, a Szentivánéji álom című vígjátékot Szőcs Artur, egy másik Neil Simon-vígjátékot, A napsugár fiúkat pedig Mészáros Tibor rendezi.

A Krúdy Kamarában Halasi Dániel színrevitelében lesz látható Martin McDonagh A kripli fekete komédiája, a Göttinger Pál által írt és rendezett Bogáncsvirág című krimi, a Kovács D. Dániel által színpadra alkalmazott A rovarok élete című orosz Viktor Pelevin-regény, valamint az Olt Tamás által írt és rendezett Új stílusgyakorlatok című darab.

A Művész Stúdióban Veres András A púpos lovacska és Mosonyi Aliz Szekrénymesék című mesejátékait Varga Péter rendezi, emellett a Bartók Béla és Balázs Béla táncjátéka alapján Sediánszky Nóra által színpadra alkalmazott A fából faragott királyfi című mesét is láthatja a közönség.

(MTI)