Újratervezte évadát a Soproni Petőfi Színház

2020 szeptember 16. szerda, 8:26

A járvány újbóli erősödése, az oktatási intézményeknek tett, a kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó központi ajánlásokat figyelembe véve nem hirdet egyetemista, középiskolás, felsős, alsós és óvodás bérletet a Soproni Petőfi Színház az idei szezonban.

Jeggyel látogatható matiné előadásokat tartanak majd a különböző korosztályoknak. A felnőtt bérletet is érintik a változások az évadban.

Németh László történelmi drámája, a Széchenyi helyett Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját tűzik műsorra. Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát pedig szintén egy évvel elhalasztják, tavasszal Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda Bál a Savoyban revüoperettjét játsszák.

Pataki András, a teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: érzékelve azt, hogy a kormányzatnak egyelőre nem célja bezárni az intézményeket, s igyekeznek lokálisan kezelni a védekezést, kiemelten figyelve a diákságra, az iskolák működésére, ezért újratervezték az idei évadukat annak megfelelően, hogy az oktatási intézmények megkapták a központi ajánlásokat, miszerint szervezett módon egyelőre ne menjenek a tanulók sport- és kulturális rendezvényekre.

Az ügyvezető hangsúlyozta: ez nagymértékben érinti a soproni színházat, a teátrum fontos partnerei az oktatási intézmények. A jövő nézőinek felnevelése szempontjából a gyermekeknek és középiskolásoknak szóló előadások fundamentumai a soproni évadok műsorának. Mindezek felett a legfontosabb szempont természetesen mindig az egészség megóvása, az erre vonatkozó biztonsági előírások betartása. Pataki András kiemelte, a soproni kulturális cég továbbra is szeretné a színházi funkcióját betölteni, minden korosztálynak játszani, és megóvni a munkahelyeket. Ezért gazdálkodási szempontok alapján, a pénzügyi erőforrásaikat átcsoportosítva, kerülve a jelentős veszteségeket változtatnak az idei meghirdetett évadukon.

A felnőtt bérletben megtartják A padlás – félig mese, félig musicalt, a Stabat Mater táncművet és a Római karnevál című színpadi játékot. Egy évaddal csúsztatják a Széchenyi című történelmi drámát, hiszen szeretnék, ha a fiatal korosztály szintén láthatná Sopronban, mivel a legnagyobb magyarról, a város első díszpolgáráról szól az előadás. Ugyancsak egy szezonnal halasztják az Isten komédiása című misztériumjátékot, amely Szent Ferenc életét mutatja be.

Katona Imre darabja alkotói energiában, a szereplőgárda nagyságában, anyagi ráfordításban nagy erőfeszítést igényel a társulattól. A produkciót szintén széles körben, több különböző korosztályú nézőnek akarják játszani. A járványhelyzet viszont ezt most nem tenné lehetővé, így eltolják egy esztendővel. A két előadás helyett felnőtt bérletben a Zentai Magyar Kamaraszínház Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját mutatják be, és a soproni társulat Béres László rendezésében – ha a járványhelyzet engedi, várhatóan jövő áprilisban – játssza Ábrahám Pál népszerű revüoperettjét, a Bál a Savoyban című előadást. A tervek szerint a főbb szerepekben Kisfaludy Zsófia, Domoszlai Sándor és Benedekffy Katalin látható.

A felnőtt közönség regisztráció után megnézheti még Katona Imre A zuhanás második pillanata című abszurd játékát, és szabadon választhat egy előadást a fertőrákosi barlangszínház következő évadának öt produkciója közül, melyet ötven százalékos jeggyel tekinthet meg. Ezek pedig: a Bánk bán című opera Vidnyánszky Attila rendezésében, David Sanborn és Stanley Clarke koncertjei a SopronDrum keretében, az Egy csók és más semmi című zenés játék, valamint a Farinelli című táncjáték a St. Pölten-i Europaballett és a Sopron Balett koprodukciós előadásában.

A színház iránt érdeklődő gyermek és ifjúsági korosztálynak, illetve felsősöknek és alsósoknak most novembertől tartanak 1700 forintos jeggyel látogatható hétvégi, szombati és vasárnapi matiné előadásokat, ahová szüleikkel együtt vagy akár egyénileg eljöhetnek. A következő produkciók láthatók így: A három aranygyűrű című mesejáték, A rézerdő lakói zenés produkció, A zuhanás második pillanata, A padlás és ha lehetséges, Valentyin Katajev – Alekszej Batrakov Hétszínvirág című mesés táncjátékát is műsorra tűzik. Mindemellett az iskolák igény esetén kérhetnek tantermi színházi előadásokat, foglalkozásokat, illetve rövidesen elérhető lesz a színház oldalain A muter meg a dzsinnek kisfilm, amely szintén egy ilyen drámás órához alkalmazható oktatási segédanyag.

Pataki András a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a Pro Kultúra a város kulturális életének több intézményét foglalja magába, így az egészség megóvását segítő biztonsági, valamint munkahelyvédelmi intézkedések, a változások érintik a szimfonikus zenekar ifjúsági bérleteit s minden olyan tervezett programot, amely az iskolás korosztálynak szólna.

Soproni Petőfi Színház